El vicepresident del govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha demanat aquest dijous als comuns que "compleixin" amb el que diuen defensar, i que ajudin a celebrar un referèndum sobre la independència, encara que no sigui acordat, ja que la consulta "no arribarà per part de l'Estat espanyol".

En una entrevista al programa "Migdia al dia" del 324, Junqueras ha volgut fugir de l'ambient de tensió de les darreres setmanes entre ERC i els comuns, per afirmar que "hem d'ampliar majories", això sí, "sense renunciar, rebaixar o endarrerir en el temps el nostre objectiu". És per això, que ha insistit en reclamar als independentistes de Catalunya Sí Que Es Pot i a tots els "partidaris del referèndum", que contribueixin a què els catalans puguin expressar-se a les urnes.

En aquest sentit, Junqueras ha afirmat que el seu partit està a favor de "tots els camins democràtics" que puguin dur Catalunya a la independència, per això contempla el RUI com a possibilitat. De la mateixa manera, ha obert la porta a destinar una partida dels pressupostos a aquest hipotètic referèndum, ja que "ens hem de dotar de totes les eines necessàries perquè l'acord es compleixi".

"Els pressupostos van lligats a la qüestió de confiança"

En referència a la qüestió de confiança, el vicepresident del govern ha assegurat que "es produeix per la negativa de la CUP als pressupostos", de manera que ambdues coses "van lligades". Així, ha dit Junqueras, no tindria sentit que s'aprovés la qüestió de confiança, si "no es poden ni debatre" els pressupostos, en referència als del 2017, ja que al seu parer, no tindria sentit “ aprovar ara la qüestió de confiança per després tornar-ho a encallar tot". "Com a mínim -ha assegurat Junqueras, ha de quedar garantida la possibilitat d’un debat parlamentari franc, transparent i obert a tothom, en el que puguem decidir quines són les partides pressupostàries més adequades per assumir les responsabilitats que tenim”.

Operació Catalunya

 "Que remoguin cel i terra, ja se'n cansaran", ha afirmat Junqueras després que el BPA va acusar l'Estat de xantatge per anar contra ell i contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas.

En aquest sentit, ha assegurat tenir la "consciència neta", a més d'afegir, sobre el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández-Díaz, que "tant de bo sigui creient, perquè així almenys tindrà mala consciència". 

Polèmica del trilingüisme

El vicepresident del govern ha afirmat que Ciutadans i Partit Popular faran "tot el que siguin capaços de fer en contra dels ciutadans de Catalunya", així com dels "interessos dels estudiants catalans".

D'aquesta manera, ha assegurat que l'educació trilingüe "ja existeix" a Catalunya, i ha defensat el model d'immersió lingüística davant de "dos partits minoritaris" que "volen canviar-ho tot".