El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha considerat "lamentable" que els dirigents dels comuns hagin decidit no cridar a la participació en el referèndum de l'1-O, i ha considerat que, amb aquesta decisió, faciliten la repressió del govern central.

"És lamentable que aquells que haurien de ser al costat de la democràcia de forma explícita i que saben que el govern espanyol intenta impedir-la també de forma explícita no facin tot el que està al seu abast per ser al costat de la democràcia i, per tant, d'alguna forma facilitin l'acció repressiva del Govern espanyol", ha argumentat en una entrevista a La Xarxa.

"És obvi que em refereixo als dirigents d'aquest espai de Catalunya Sí que es Pot, els comuns, Barcelona en Comú, amb totes les seves versions", ha afegit, encara que ha remarcat que dins d'aquest espai hi ha gent que està compromesa amb l'exercici del dret a vot.

Junqueras ha retret que "alguns d'aquests dirigents, fa alguns mesos o anys, es pronunciaven en sentit contrari del que han dit aquest cap de setmana".

"Està bé recordar-ho i que cada ciutadà jutgi quina confiança ha d'atorgar a aquells que un dia diuen una cosa i al matí següent, una altra de diferent", ha insistit.

"Amb tot el respecte a les decisions que prenguin els dirigents de les formacions polítiques, estic convençut que hi ha una part molt important d'aquest espai dels comuns que vol anar a votar", ha manifestat, i ha recordat que alguns dirigents, com el líder de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, ha cridat a participar massivament en el referèndum.

El coordinador nacional de CatComú, Xavier Domènech, va explicar el dissabte que, de moment, els comuns no faran una campanya en favor de la participació en el referèndum que el Govern planeja celebrar l'1 d'octubre perquè consideren que "hi ha moltes incògnites per resoldre, encara que s'obre a debatre amb les seves bases al setembre possibles canvis en cas que el Govern doni més detalls sobre la consulta.