El vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, ha presentat aquest matí al Parlament els pressupostos del Govern, que ha descrit com “els més socials de la Història” i, en qualsevol cas, un escenari molt millor que el de la pròrroga, per la qual cosa ha advertit en un missatge directe a la CUP que si finalment no prosperen tothom s'haurà "d'explicar políticament". Davant les especulacions sobre el futur del projecte, el número dos del Govern ha deixat clar que encara que els comptes no prosperin no provocaran el final de la legislatura.

Els comptes que aquest matí ha presentat Junqueras registren un increment de la despesa de 1.113,4 milions, dels quals 874,4 milions, és a dir, el 78,5 per cent, es destinen a temes socials. Del conjunt del pressupost, el 76,3% es dedicarà a finalitat social.

“Són uns molts bons pressupostos, molt millors que mantenir-los en pròrroga. Esperem trobar els suports necessaris per poder-los aprovar. Hi ha més de 870 milions destinats a polítiques socials, que no s'hi podran destinar si no s’aproven. Em sembla que és un argument important”, ha assenyalat tot apel·lant a la “responsabilitat” dels grups.

Economia és conscient que el procés de la negociació es presenta complicat. Aquest cap de setmana l’assemblea de la CUP va decidir “deslliurar” la formació anticapitalista de l’acord de governabilitat que manté amb JxSí al Parlament i aquest mateix matí els cupaires han plantat el vicepresident en la reunió que ha mantingut amb els portaveus dels grups per presentar-los el projecte, com a protesta per la càrrega dels Mossos ahir al vespre al barri de Gràcia.

No anticipen eleccions

En qualsevol cas, Junqueras ha tret pressió damunt del Govern i ha deixat clar que si finalment no fos possible aprovar el projecte i cal recórrer a una pròrroga pressupostària això no té per què desembocar en unes eleccions anticipades.

Els terminis de la negociació estan ja fixats. El debat de les esmenes a la totalitat se celebrarà el 8 de juny. A partir d’aquí es farà el debat en comissió i l’aprovació definitiva del projecte està prevista per al dia 20 de juliol. Això sempre i quan cap grup recorri el text davant del Consell de Garanties Estatutàries.

Creixement de l’economia

El vicepresident ha dibuixat un escenari de creixement de l’economia -amb una previsió d’augment del PIB del 2,9%-, així com de la demanda interna i de les exportacions, a més d’una reducció de la taxa d’atur -16,6 el 2016 i 15% el 2017-.

Així mateix, ha insistit a denunciar els dèficits del finançament autonòmic, els “incompliments sistemàtics” del govern espanyol -disposició addicional 3a, Junta de Seguretat,...- i, de manera especial, l’objectiu de dèficit “desproporcionat i injust” que imposa el govern espanyol i que, malgrat tot, s’ha aconseguit reduir de manera significativa.

Increment d’ingressos

L’increment de la partida social que ha presentat avui el Govern en els pressupostos es basa en un creixement dels ingressos conseqüència de la liquidació del model de finançament corresponent al 2014, les anomenades bestretes, que es traduiran en uns ingressos de 1.407 milions d’euros.

Així mateix la reducció dels interessos del deute, es traduiran, segons el projecte, en un estalvi de 850,1 milions d’euros d’aquesta partida en relació als pressupostos de l’any passat.

També la millora dels ingressos sobre impostos propis i cedits representaria un increment per als comptes de 525,8 milions.

Tot plegat, permetrà al Govern un increment de 1.113,4 milions del pressupost destinat als departaments, dels quals, el 78,5% es destinarà a despesa social, essencialment als departaments de Salut -316,7 milions-, Ensenyament -211,2 milions d’euros-, Treball, Afers Social i Famílies -173,4- i Territori i Sostenibilitat -93,5-, però també a Empresa i Governació.

Dins d’aquestes partides es troba l’anomenat pla de xoc en l’àmbit social que van aprovar JxSí i la CUP com a annex a la declaració de desconnexió del 9-N.