Descarrega't aquí la carta en pdf

Després que el passat 6 d'abril el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, va enviar una carta al vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, advertint-lo que aplicarà "mesures coercitives" si el Govern no compleix amb l'objectiu de dèficit i donant un termini de 15 dies per retenir la disponibilitat de crèdit, Junqueras no ha volgut callar.

El conseller d'Economia ha respost deixant clar a Montoro que l'objectiu de dèficit és "inassumible". La carta, que avança avui El Punt-Avui, avisa que garantir els serveis públics és la "prioritat" del Govern i posa de manifest que els límits de dèficit fixats per les comunitats "no es corresponen amb els principis establerts per la llei orgànica".

Junqueras recorda que la metodologia que fixa la llei d'estabilitat pressupostària és agafar com a referència "el percentatge de dèficit estructural de cada nivell administratiu registrat l'1 de gener del 2012". Per això, el límit que hagués pertocat a les comunitats hauria d'haver estat d'un 1,62% el 2015 i de l'1% el 2016. Però no ha estat així. Pel 2015, el Ministeri va fixar un objectiu del 0,7%, mentre que pel 2016 ha estat d'un 0,3%.

...

Nou model 

"És urgent comptar com abans millor amb un nou model de finançament que permeti a les comunitats autònomes en general, i a Catalunya en particular, complir amb els objectius d'estabilitat pressupostària garantint a la vegada la provisió de serveis bàsics a la ciutadania". Aquest és el reclam de Junqueras, que torna a carregar contra Hisenda perquè a tot això s'hi afegeixen "altres elements que dificulten a la Generalitat la gestió eficaç de les seves responsabilitats pressupostàries".

Entre aquests, destaquen la manca d'actualització del finançament pels Mossos d'Esquadra, la "falta d'actualització" en relació a la inversió per infraestructures, la modificació de l'IVA en l'àmbit sanitari o que l'interès aplicat al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) fos del 0% en l'exercici del 2015 però això "no es mantingués" per aquest any.

Malgrat aquests "inconvenients", Junqueras destaca que entre el 2010 i el 2015, la Generalitat "va aconseguir reduir el seu dèficit del 4,48% del PIB a l'1,95%". Per tant, posa de relleu que el "compromís" de la Generalitat és "evident". Això sí, Junqueras ha reiterat la idea que el Govern no renunciarà al seu "compromís" amb l'Estat del Benestar i ha assegurat que garantirà sempre "uns serveis públics de qualitat que donin una resposta eficaç a les necessitats dels ciutadans".

Per tot plegat, el vicepresident del Govern vol deixar clar a Montoro que l'exercici del 2016 és "inassumible" tant des del punt de vista social, com tècnic.