La mirada està posada sobre el PSC després que el Comitè Olímpic Espanyol hagi decidit retirar la candidatura conjunta entre Catalunya i l'Aragó per l'any 2030. Malgrat aquest cop de porta, el Govern assegura que presentarà candidatura en solitari, mentre que els seus partits, ERC i Junts, han carregat contra els socialistes per haver cedit al xantatge del president aragonès Javier Lambán. Aquest dimarts s'ha sumat a aquestes crítiques el president dels republicans, Oriol Junqueras, que ha acusat el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, de no haver aconseguit que el Govern espanyol doni suport a la candidatura de Catalunya als Jocs 2030.

"Tenia un treball per fer, aconseguir que el govern espanyol donés suport, a través del COE, a la celebració dels Jocs Olímpics a Catalunya. Un treball que tenia per fer i no l'ha sabut fer", ha criticat en una entrevista a Ser Catalunya, en la qual ha qüestionat quina utilitat té que hi hagi representants polítics que han de prendre decisions "si no prenen cap de les decisions que han de prendre". Precisament dilluns el PSC va sortir a defensar el paper del COE i es va escudar de les crítiques dient que "no és fàcil" posar d'acord Catalunya i l'Aragó.

Les declaracions de Junqueras arriben després que el COE hagi decidit retirar la candidatura, una decisió que explicarà la tarda d'aquest dimarts en roda  de premsa. Dilluns a la tarda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va anunciar que el Govern manté la candidatura en solitari per als Jocs, i que acabarà d'elaborar en els pròxims dies la seva proposta, la validarà territorialment i la presentarà al COE perquè la presenti al Comitè Olímpic Internacional (COI).

Eleccions andaluses

Més enllà dels Jocs d'Hivern, Junqueras també ha carregat contra els socialistes després de la patacada de les eleccions andaluses. El president republicà, ben igual com va fer dilluns la portaveu Marta Vilalta, ha avisat el PSOE que ha de prendre decisions sobre el conflicte català "si volen evitar anar perdent eleccions una darrera l'altra". Junqueras ha recordat com el Govern espanyol evita prendre decisions sobre Catalunya quan hi ha eleccions, com ha passat últimament amb Castella i Lleó i ara amb Andalusia. Vist els resultats en què el socialisme ha retrocedit, Junqueras ha avisat que haurien de canviar d'estratègia: "Amagant-se de prendre decisions que haurien de prendre sembla que no els funciona". Preguntat per si ERC deixarà de fer costat al Govern en el Congrés dels Diputats, Junqueras ha contestat que prendran les decisions que siguin útils per a la ciutadania de Catalunya i ha alertat que "l'espionatge massiu no contribueix en res a generar confiança".