Els esforços dels partits del govern central per guanyar les eleccions a Andalusia han estat en va per ambdós, amb la patacada històrica del PSOE a un dels seus feus i amb l'enfonsament del front ampli liderat per Podemos. Les eleccions ja han passat i han donat la majoria absoluta al PP, i ara que s'ha acabat aquest escenari des d'Esquerra Republicana reclamen al president Pedro Sánchez que torni a mirar cap a Catalunya. "És evident que seguim esperant, seguim exigint respostes i que més aviat que tard s'assegui", ha dit la portaveu dels republicans Marta Vilalta en roda de premsa un dia després de les eleccions, i ha convidat la Moncloa ha arremangar-se per concretar "solucions polítiques i democràtiques" per la situació catalana, ja que fa "moltes setmanes" que s'haurien d'haver produït avenços. 

 

"Si aquest govern que vol ser diferent en la resolució del conflicte no fa les coses diferents per resoldre-les i simplement fa silenci i no es vol reunir, el que està fent és el mateix que els governs anteriors. És necessari que assumeixi la seva part de la feina", ha insistit la portaveu dels republicans, que en la seva intervenció també ha valorat el triomf absolut del PP, que ha considerat que és la resposta a no haver ofert una bona alternativa: "Quan no s'ofereix una alternativa a la dreta, guanya la dreta", ha opinat, i ha convidat al PSOE a "tornar a l'esquerra" després d'aquests comicis, per diferenciar-se del PP. 

Així els republicans segueixen abanderant el diàleg malgrat tots els desacords que s'han produït en els últims mesos, marcats principalment per l'escàndol del CatalanGate o per la manca d'inversió de la Moncloa a Catalunya. De fet, encara no s'han depurat responsabilitats per l'espionatge massiu, ni tampoc hi ha hagut una reunió entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez per abordar el tema. Tan bon punt va esclatar l'informe de CitizenLab, Aragonès va assegurar que calia concretar una reunió que encara no ha arribat, també per reprendre la taula de diàleg que, teòricament, s'havia de reunir a "principis d'any". 

Vilalta també ha centrat les seves crítiques contra els caps de l'oposició al Parlament, el PSC, a qui ha acusat d'estar "més interessats" a carregar contra ERC i el Govern, que no pas a treballar per ser propositius per aconseguir que el govern espanyol dediqui més inversions a Catalunya: "Estan més interessats a complaure les èlits econòmiques de sempre que a ajudar en els avenços de la democràcia i la garantia de drets". En un altre àmbit, la portaveu dels republicans també ha carregat contra els socialistes Salvador Illa i Miquel Iceta per la més que possible retirada del projecte dels Jocs Olímpics d'Hivern 2030.