Un ‘No’ a l’amnistia per part del PSC al Parlament obstaculitzarà que Pedro Sánchez continuï a la Moncloa. És l’avís que ha fet aquest dijous el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, a les portes del Congrés. “Ells sabran si les seves decisions contribueixen a un clima de confiança, i si això convé o no en termes d’investidura del govern espanyol”, ha asseverat. També ha assenyalat que la llei d’amnistia ha d’arribar “al més aviat possible”, esquivant així qualsevol pregunta sobre si aquesta ha d’arribar abans de la investidura de Sánchez, en forma de proposició, o ja aprovada al Congrés dels Diputats.

De la mateixa manera, Junqueras ha assegurat que Esquerra Republicana no renunciarà en cap cas a l’autodeterminació, per molt que s’aconsegueixi una llei d’amnistia en les pròximes setmanes. “Som partidaris de poder exercir aquest dret amb el màxim reconeixement de totes les parts”, ha dit; a més de reiterar que el Codi Penal espanyol mai no ha inclòs com a delicte la celebració d’un referèndum, motiu de pes per reivindicar la necessitat d’un acord que permeti als catalans decidir el seu futur polític en forma de consulta.

 

No s’ha volgut pronunciar sobre Junts per Catalunya quan se li ha preguntat, també, si és coneixedor d’algun intercanvi de papers entre el PSOE i el partit liderat per Carles Puigdemont. Fa uns dies, ERC va assegurar que sí que hi havia intercanvi de documents entre republicans i socialistes. “Desconec si altres formacions polítiques han rebut o han deixat de rebre el que sigui”, ha assenyalat.

Oriol Junqueras es trobava aquest dijous a Madrid perquè ha participat en una reunió dels grups parlamentaris d’Esquerra Republicana al Congrés i el Senat. Una reunió de treball que ha acabat amb una compareixença del president dels republicans a les portes del Congrés. Preguntat per si té intenció d’aprofitar aquest desplaçament per reunir-se amb algun membre del PSOE o del govern espanyol i encaminar així un acord d’investidura, ho ha negat. “Jo em reuneixo amb els meus companys i companyes”, ha assenyalat.

Pedro Sánchez, convençut que hi haurà “govern progressista d’aquí poc"

Les declaracions d’Oriol Junqueras han arribat minuts més tard que Pedro Sánchez es mostrés convençut que hi haurà “govern progressista d’aquí poc”. “És el mandat de la majoria social que es va expressar lliurement a les urnes” a les passades eleccions generals, ha assenyalat el president del govern espanyol en funcions davant de diversos dirigents socialistes europeus. Un fet que depèn, sigui com sigui, dels vots afirmatius de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana.

A parer del president espanyol, la situació actual que viu la política espanyola és “un duel entre l’extremisme reaccionari i la resposta social i democràtica”. Ja que, a parer seu, la dreta tradicional ha estat “parasitada” per la ultradreta i ha assumit els seus postulats. Paral·lelament, ha insistit que Feijóo ha arribat aquesta setmana al Congrés dels Diputats com a candidat “fallit” i que sortirà de la mateixa manera.