Amb la investidura d’Alberto Núñez Feijóo com a president del govern espanyol ja pràcticament fracassada, Pedro Sánchez ja ha començat aquest dijous a pronunciar-se sobre el seu futur debat d’investidura. “Aquest país es disposa a repetir govern de coalició progressista d'aquí a poc temps”, ha manifestat; per reiterar que una Moncloa que es mantingui en mans del PSOE i de Sumar és “el mandat de la majoria social que es va expressar lliurement a les urnes” a les passades eleccions generals. Un fet que depèn, sigui com sigui, dels vots afirmatius de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana.

 

Així ho ha expressat el president del govern espanyol en funcions en una trobada amb la resta de dirigents socialistes europeus, en la qual ha convidat a assistir “en temps real” a la derrota de la “proposta reaccionària de PP i Vox”. “Aquesta derrota es consumarà al Parlament”, ha dit, en referència a la més que probable derrota de Feijóo aquest divendres. Tot indica que el líder dels populars tornarà a obtenir els mateixos suports que ja va obtenir aquest dimecres: 172, insuficients davant els 178 negatius que sumen el PSOE, Sumar, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, Bildu, PNB i BNG.

A parer del president espanyol, la situació que viu actualment la política espanyola és “un duel entre l’extremisme reaccionari i la resposta social i democràtica”. Ja que, a parer seu, la dreta tradicional ha estat “parasitada” per la ultradreta i n'ha assumit els postulats. Paral·lelament, ha insistit que Feijóo ha arribat aquesta setmana al Congrés dels Diputats com a candidat “fallit” i que en sortirà de la mateixa manera.

La Moncloa espera que aquesta setmana vinent ja es produeixi la roda de contactes de Felip VI amb els grups parlamentaris, i que el rei espanyol designi Pedro Sánchez com a candidat a la investidura com més aviat millor. Després de setmanes amb el PSOE criticant el PP per haver trigat tant a celebrar la investidura de Feijóo, seria estrany pensar que el líder socialista se sotmetrà a un debat més enllà de finals d'octubre. Però fonts del govern espanyol es neguen, de moment, a fer especulacions sobre aquest assumpte.

Cal tenir en compte, també, que un dels escenaris que es podrien produir és el del rei espanyol receptant calma, prudència i no designant cap candidat fins que Pedro Sánchez no li pugui garantir que té embutxacats els suports de Junts i ERC. Malgrat que aquest dijous Pedro Sánchez no hagi mencionat cap data, sí que s’ha mostrat convençut que arribarà “d’aquí a poc”, i que la repetició electoral és, ara per ara, menys probable.