El vicepresident Oriol Junqueras considera que impedir la formació de Govern és una “passa enrere”. “Si això no ho entenem, si no superem aquest impàs, haurem convertit la victòria del 21-D en un regal al 155 i als que impulsen una involució dels drets i llibertats sense precedents”, assegura.

El líder republicà ha fet arribar aquest missatge a través d’una carta que s’ha llegit aquest vespre al sopar Nit República convocat a Vilafranca. En l’escrit, Junqueras adverteix que la formació de Govern és una “necessitat” i “imprescindible” per avançar.

L’advertiment del president d’ERC arriba el mateix dia que la decisió del jutge del Suprem Pablo Llarena d’impedir Jordi Sànchez sortir de la presó per participar en el ple d’investidura programat al Parlament ha tornat a bloquejar la constitució del Govern. JxCat ha decidit no plantejar cap altre candidat, esgotar terminis i no precipitar cap decisió a l’espera de la reunió que els diputats d’aquest grup celebraran amb Carles Puigdemont dimarts i dimecres de la setmana vinent. 

Junqueras reclama evitar la "frustració" però també les "actituds maximalistes". "Sense govern, sense recuperar les institucions, som més febles", ha advertit.

En la carta, el president d'Esquerra denuncia l'empresonament de polítics independentistes i adverteix que no vol més empresonats ni exiliats. “Prou de fer mal a bones persones!”, reclama.