El president d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha cridat la majoria parlamentària que integren les formacions independentistes a garantir la “continuïtat del procés cap a la independència de Catalunya” assumint els reptes plantejats les properes setmanes al Parlament, amb la qüestió de confiança, el debat de política general i els pressupostos. Pel que fa a ERC, ha garantit que el seu partit està disposat a “donar suport a tots els camins democràtics, a totes les opcions que permetin als ciutadans expressar-se democràticament”.

El líder republicà ha fet aquesta referència implícita al referèndum unilateral d'independència (RUI) després de subratllar que cal que el procés culmini amb plenitud "sigui quina sigui la via democràtica".

Junqueras ha intervingut davant del consell nacional del seu partit, el primer del curs, amb un discurs molt breu, tot just cinc minuts, en què ha advertit que caldrà fer front a reptes molt importants i que, tot i que les mobilitzacions ciutadanes són essencials, “la feina en aquest moment correspon a les institucions, al Parlament i al Govern”.

“Per tant encomanar-nos que aquesta majoria parlamentaria que s’enfronta a reptes rellevants les properes setmanes, a la qüestió de confiança, el debat de política general i el debat de pressupostos, s’expressarà tal com els ciutadans volen que s’expressi, donant continuïtat a aquest procés, culminant aquest procés cap a la independència de Catalunya”, ha reclamat.

El president d’ERC, que no ha citat explícitament els socis de JxSí o la CUP, ha destacat també que les properes setmanes caldrà fer front a debats importants com l’Agència Tributària o la llei de la Seguretat Social i, especialment, la llei de transitorietat política, que ha de garantir que el procés culmini amb plenitud sigui quina sigui la via democràtica escollida.

La intervenció de Junqueras s’ha tancat amb un record al qui va ser president d’ERC, Jordi Carbonell, mort aquest estiu, al qui els presents han dedicat un llarg aplaudiment.