Esquerra Republicana de Catalunya reclama aquest dilluns una estratègia comuna de l'independentisme que culmini amb una data fixada i un ordre del dia establert de la pròxima reunió de la mesa de diàleg, que el govern espanyol ha situat al mes de juliol. El líder republicà, Oriol Junqueras, i el coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, demanen en un article d'opinió publicat a La Vanguardia passar "de la reconstrucció a la República". Es dirigeixen directament al president Sánchez per dir-li que ja no valen les excuses i que "no es pot amagar més" ni creure que el temps o qualsevol altra cosa resoldrà el conflicte. 

Junqueras i Aragonès defensen que Catalunya té la necessitat de donar respostes col·lectives a la reactivació econòmica i a la voluntat de la ciutadana de Catalunya de decidir lliurament del seu futur. I, per tant, asseguren que "ni la crisi pot fer oblidar l'amnistia i l'autodeterminació, ni es pot esperar la República per començar a transformar el país". 

En aquest context, reivindiquen que "l'agenda de la reconstrucció no es pot entendre sense l'agenda per a resoldre el conflicte entre l'Estat i Catalunya". "I cap d'aquestes prioritats pot quedar supeditada a l'altre", conclouen.

En l'article sota el títol "De la reconstrucció a la república catalana", Junqueras i Aragonès no només reclamen la reunió de la taula de negociació sinó també un pla de reconstrucció dotat amb almenys 30.000 milions d'euros, que són els recursos que, segons ells, corresponen a Catalunya provinents dels fons europeus.

Els líders d'ERC desgranen els set eixos prioritaris per aconseguir-ho i consideren que "per fer-ho possible és imprescindible que l'independentisme es doti d'una estratègia compartida, una estratègia capaç d'aglutinar la pluralitat i diversitat de la societat catalana". Aquests eixos de la reactivació passen per un nou model productiu amb alt valor afegit; reforçar els serveis públics per construir un estat del benestar modern; reconciliar el treball amb la vida; recosir el territori i avançar cap a un país equilibrat i connectat a la xarxa; apostar per l'energia renovable; recuperar la cultura com a impuls d'una ciutadania lliure i, clarament, construir una via cap a la independència.

Pel que fa a "l'emergència educativa excepcional", els màxims dirigents d'ERC garanteixen que es destinaran "tots els recursos disponibles" per tal de millorar constantment el sistema educatiu públic del país.