Aquesta està sent una Diada estranya, de divisió. Sense anar més lluny, a la manifestació de l’ANC hi faltarà el primer partit independentista, Esquerra Republicana, que ha denunciat el plantejament “excloent” de la marxa. Això sí, els republicans han estat als carrers de Barcelona en un acte de partit propi, com cada any. Allà el president Pere Aragonès ha reivindicat la “vocació inclusiva” de la seva formació per “construir una majoria invencible” que condueixi fins a la independència. El líder del partit, Oriol Junqueras, ha elevat encara més el to amb un avís a navegants, a tots aquells independentistes que els han insultat o escridassat: “No ens farà callar ningú, ni les togues ni els qui ens insulten”.

🔴 Manifestació de l'11 de setembre 2022 a Barcelona, DIRECTE

🟡 Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre

✊🏻 Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona: recorregut i trams de la Diada 2022

 

Com cada any, els republicans s’han citat a la confluència del carrer Bruc amb la ronda Sant Pere de Barcelona per celebrar un dinar de germanor, acompanyats de prop d'uns centenars de militants i de convidats internacionals arribats des d’Irlanda, el Kurdistan, Euskal Herria o Galícia. Posteriorment han tingut lloc els parlaments polítics en una setmana marcada pel trencament entre ERC i l’Assemblea Nacional Catalana. I s’ha notat, especialment en el parlament del líder del partit.

En el seu discurs, Oriol Junqueras ha defensat que cal eixamplar les majories per “ser més i més forts”. I ha aprofitat per rebatre les crítiques d’alguns sectors independentistes: “Ningú no ens convencerà que la millor manera de construir la independència és ser menys i més febles”. El president d’ERC ha defensat l’estratègia del seu partit, que permet avançar i aconseguir victòries internacionals. “En el camí a l’amnistia hem aconseguit posicionaments més clars a nivell internacional”, ha assegurat. En aquest sentit ha recordat els pronunciaments i dictàmens del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU, de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa o, més recentment, del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides. I ha llançat el seu avís: “No ens farà callar ningú. Ni aquells que es vesteixen amb togues ni els que s’amaguen en l’anonimat per insultar-nos. No tenim por de ningú”.

 

President del Govern Pere Aragonès acte partit Esquerre diada de catalunya braç amunt / Foto: Efe
El president Pere Aragonès durant l'acte d'ERC per la Diada / Efe

El president Pere Aragonès ha canviat el vestit de cap del Govern per la camisa de dirigent republicà, però ha mantingut un to més conciliador. Davant les crítiques d’entitats com l’ANC, Aragonès ha reivindicat que el Govern de la Generalitat ha permès avançar en àmbits com el blindatge de l’escola en català o la defensa de la justícia social. “Sabem que la via per arribar a la independència és continuar treballant pel dret a l’autodeterminació, la democràcia, la cohesió social i un projecte de República que no exclogui ningú”, ha afirmat el president. És per això que s’ha conjurat a aconseguir un referèndum reconegut per la comunitat internacional i ha defensat la via de la taula de negociació. “Avui sortim als carrers i ho farem cada Onze de Setembre, sempre amb vocació inclusiva. Hem de construir una majoria invencible”, ha conclòs.

 

Rovira: “No ens podem enganyar”

També ha intervingut, des de Ginebra, la secretària general Marta Rovira, que ha reivindicat “mobilitzacions guanyadores que ens portin fins a la victòria final”. Una Rovira que també ha apel·lat a la transversalitat, perquè “incloent tothom som més transversals, més rics i més guanyadors“. El discurs de la dirigent republicana ha recordat la victòria de l’1-O, però també les seves “febleses, com la manca de reconeixement internacional". “No ens podem enganyar”, ha advertit. Ha insistit a defensar la via de la taula de diàleg, que representa el 80% de la ciutadania catalana. “Necessàriament hem de transitar pel camí de la negociació i el diàleg. Hem de liderar-ho nosaltres per poder arribar a la victòria final”.

A l'acte polític d'ERC per la Diada hi ha hagut una escridassada... Però no l'esperada de crítics independentistes, sinó d'un grup veïnal del barri del Besòs.