El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, viatja aquest divendres a Roma amb una intensa agenda econòmica. Però no només econòmica. El número dos de l'Executiu aprofitarà el viatge per assistir a l’ordenació del nou exarca -bisbe- dels catòlics grecs del ritu bizantí. Es tracta del monjo de Montserrat Manuel Nin, que serà investit a la basílica de San Paolo fuori le Mura. En acabar la cerimònia se celebrarà una recepció a porta tancada a la qual participarà també Junqueras.

Serà una primera incursió en la política internacional del vicepresident. Junqueras, catòlic i format al Liceu italià de Barcelona, és un bon coneixedor de la complexa dinàmica vaticana després que, com a historiador, va aconseguir una autorització per treballar en els arxius secrets de la Santa Seu.

Manuel Nin va ser nomenat pel papa Francesc exarca dels catòlics grecs de ritus bizantí a començaments del mes de febrer. L’exarcat apostòlic d’Atenes és una diòcesi depenent directament de la Santa Seu. És per aquesta raó que porta el nom d’exarcat. Compta amb 6.000 fidels grecs catòlics de tradició bizantina. Els darrers anys ha viscut, a més, una forta immigració d’ucraïnesos de la mateixa confessió i actualment també té cura de la pastoral dels cristians iraquians i sirians, refugiats a causa de la guerra.

Monjo de Montserrat

El nou exarca va néixer el 1956 al Vendrell i va ingressar al Monestir de Montserrat l’any 1975, on es va iniciar en els estudis del llatí, grec i siríac. Va cursar Teologia Patrística a Roma fins a convertir-se en un expert en patrologia siríaca i en litúrgies orientals. Des del 1994 és consultor de la Congregació per a les Esglésies Orientals.

El 2013 va ser nomenat pel papa Francesc consultor de la Ufficio per a les Celebracions Litúrgiques del Sum Pontífex, i el 2015, el Papa el va nomenar consultor de la Congregació per a les Esglésies Orientals.

L’ordenació episcopal es farà a la Basílica de San Paolo fuori le Mura. En acabar se celebrarà una petita recepció a porta tancada a la qual assistiran els convidats, encapçalats pels representants de la cúria vaticana presents a l’acte, i comptarà també amb la presència de Junqueras.

Viatge econòmic

No obstant, l’eix central del viatge tindrà un pes eminentment econòmic. Junqueras participarà en una trobada amb agents econòmics catalans amb interessos a Itàlia i amb representants econòmics italians amb interessos a Catalunya.

Així mateix, té previstes entrevistes amb alguns mitjans de comunicació inclòs Il Sole 24 Ore, el principal i prestigiós diari econòmic italià.

El viatge a Roma ha estat la raó per la qual el vicepresident no podrà participar en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que ha convocat divendres a Madrid el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. En representació del Govern, hi acudirà el conseller d’Exteriors, Relacions Institucionals i Participació, Raül Romeva, -la conselleria del qual ha estat suspesa pel Tribunal Constitucional a petició de l’executiu de Mariano Rajoy- acompanyat del secretari d’Economia, Pere Aragonès.