Fins al 78,5 per cent de l’increment de la despesa que registren els pressupostos de la Generalitat per aquest any anirà destinat a despesa social, segons fonts del Departament d’Economia. Aquesta és una de les mesures més destacades dels comptes que avui aprovarà el Govern i amb els quals el vicepresident, Oriol Junqueras, espera atraure el suport de la CUP.

El vicepresident va explicar ahir en un tuit que la proposta del Govern és “rigorosa i socialment molt ambiciosa”. “Els primers pressupostos en molts anys que no pinten cap ingrés, és a dir, que són absolutament realistes”, assegura.

 

Economia situa en uns 1.100 milions l'increment de la despesa. El 78,5 per cent d'aquest increment que es dedica a temes socials se situaria en 874 milions d’euros, dins dels quals s'inclouen els 270 milions destinat al pla de xoc social pactat amb la CUP.

Millora dels ingressos

Per fer això possible, els comptes que ha elaborat el Departament d’Economia preveuen una millora dels ingressos: 1.400 milions correspondrien a la liquidació del sistema de finançament del 2014, i 520 a l’increment d’ingressos dels impostos compartits amb l'Estat. A aquestes xifres cal afegir-hi els 850 milions d’estalvi en els interessos del deute respecte al 2015.

Junqueras va explicar ahir al migdia en declaracions en un acte que va compartir a Foment del Treball amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, que els pressupostos recolliran un increment de 317 milions per a la partida de Salut, 211 per a Educació i 173 milions per a Serveis Socials i Treball, a més d’uns 50 milions d’euros per a Universitats, Innovació i Investigació, entre altres novetats.

Segons el vicepresident, els pressupostos del Goven “posen tot l’esforç a implementar i ampliar diners als recursos destinats a Salut, Ensenyament i Serveis Socials. I també a impulsar el creixement de l’Economia, per exemple a Universitats i Innovació i Recerca”.

Negociació amb la CUP

Amb aquests comptes, el Govern pretén atraure el suport de la CUP i, de fet, Junqueras es va mostrar ahir convençut que comptarà amb els vots cupaires. No obstant això, la formació anticapitalista, que aquest cap de setmana ha decidit alliberar-se del pacte d'estabilitat amb JxSí, ha reiterat els darrers dies que condiciona el suport als comptes a incloure impostos anul·lats pel Tribunal Constitucional, la qual cosa el vicepresident ha assegurat que no està disposat a fer.

Un dels punts de debat en la tramitació dels comptes del Govern serà la possibilitat d’incrementar l’IRPF a les rendes més altes. Després d’una crisi entre els socis de Govern per aquesta qüestió, Junqueras i el president, Carles Puigdemont, van acordar no incloure aquest tema a la llei d’acompanyament dels pressupostos i deixar-lo pendent del debat parlamentari.