A les portes de la campanya electoral del 10-N, quan el PSOE encara no havia fet el cop de volant cap al govern progressista i l'aliança amb ERC, el govern de Pedro Sánchez va seguir l'estela de Rajoy impugnant una iniciativa del Parlament a favor de l'autodeterminació. Arran d'aquell recurs, el Tribunal Constitucional ha ordenat a la Fiscalia que determini si cal perseguir penalment -per desobediència- Roger Torrent i la resta de membres de la Mesa -Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado- que van autoritzar la tramitació d'aquella proposta, una moció de la CUP. 

A finals de gener, els magistrats del TC ja van demanar a Fiscalia que estudiés si procedia denunciar els membres independentistes de la Mesa per desobediència. Avui, el ple del Constitucional s'ha reunit novament i ha acordat per unanimitat reiterar la sol·licitud sobre si cal emprendre mesures penals contra Torrent i companyia. Llavors va ser per una resolució conjunta de JxCat, ERC i la CUP. Ara, per una d'específica dels anticapitalistes. 

La resolució del TC decreta l'anul·lació del punt que ja en el seu dia va generar conflicte i que expressa la voluntat del Parlament d'exercir de manera concreta el dret d'autodeterminació. Els jutges adverteixen que el president de la cambra va tornar a "vulnerar l'ordre constitucional" quan va decidir admetre la moció de la CUP i rebutjar posteriorment les peticions de Cs i el PSC de reconsiderar la seva posició. Tenint en compte que ja s'havien tombat iniciatives anteriors que anaven en la mateixa línia, "el seu contingut contrari a la Constitució no era difícil de constatar", afirma el tribunal. 

L'actitud del Parlament, segons el TC, revela la voluntat de la cambra de seguir "amb l'inconstitucional procés secessionista de Catalunya". 

La nova invectiva judicial contra els representants independentistes de la Mesa del Parlament ha arribat el mateix dia que tots ells han rebut la notificació per part del propi TC en la qual els informa que ja els va denunciar a la Fiscalia fa dues setmanes per una altra resolució prèvia, la que van presentar conjuntament JxCat, ERC i la CUP com a resposta a la sentència contra els líders independentistes. En aquell cas s'afirmava que els diputats reiteren i reiteraran tantes vegades com calgui el seu suport al dret a l'autodeterminació. Així mateix, s'insistia en la reprovació de la monarquia. 

Canvi de criteri del PSOE

Fa només una setmana, el Parlament de Catalunya va aprovar l'enèsima resolució a favor del dret a l'autodeterminació dels catalans. Concretament es tractava d'un text de Junts per Catalunya, que incloïa també la defensa de la figura d'un mediador internacional per a la taula de diàleg entre governs. 

A diferència del que havia estat tradició fins a la investidura de Pedro Sánchez, en aquest cas el nou govern progressista PSOE-Podemos -que depèn del suport d'ERC per seguir endavant amb la legislatura- no ha recorregut la iniciativa al Tribunal Constitucional.