La defensa de Torra, l'advocada Isabel Elbal, ha demanat la nul·litat per vulneració de drets fonamentals durant les qüestions prèvies: "Volem que això no continuï". 

El judici ha començat amb la presentació dels fets que Quim Torra ha dit que no reconeixia i amb la petició de la fiscalia de preservar la imatge dels policies que han de declarar com a testimonis. Torra està acusat d'un delicte de desobediència per no retirar la pancarta del balcó de la Generalitat amb el llaç groc durant la campanya electoral de les eleccions al Congrés dels diputats del 28-A. 

Els advocats de Torra, Gonzalo Boye i Isabel Elbal, han prosseguir la vista exposant els motius pels quals no s'ha de fer el judici. Elbal, que ha parlat en nom dels dos, ha posat en relleu la imparcialitat de la sala: "Realment no es tractava d'una instrucció imparcial". 

 

 

"Estava incorporant judicis de valors i opinions alienes a una investigació imparcial" durant la instrucció, segons l'advocada, que també ha qüestionat la competència del tribunal i dels magistrats remarcant que el president de la sala i del TSJC, Jesús Maria Barrientos, va resoldre la recusació sobre ell mateix.

"Tenen una oportunitat històrica de salvar el sistema democràtic", ha reiterat la lletrada, apuntant que s'hauria d'anul·lar tot el que s'ha instruït perquè ho ha fet un jutge imparcial. I ha recordat el dia que Barrientos va sortir d'un acte judicial en el moment que es va pronunciar el terme "presos polítics".

El judici ha començat pocs minuts després de les 9 h, força puntual, i després que el president arribés acompanyat per tota una comitiva formada pels membres del govern, partits polítics i ciutadania. 

Isabel Elbal també ha demanat que no es deixi exercir Vox com a acusació popular del delicte de desobediència i ha acusat la fiscalia i Vox de ser una mateixa acusació: "Es fonen en un mateix".