Com un xarop amb mal gust que cal empassar d'un cop. Així han passat aquesta setmana pel Suprem els vídeos de l'1-O, les imatges de la concentració del 20-S davant la conselleria d'Economia i les de protestes pels escorcolls policials a la recerca de material electoral. El visionat ja va començar dimarts, amb les proves documentals de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat i han continuat avui amb les imatges aportades per les defenses.

Tot plegat un pur tràmit que ha provocat absoluta indiferència a les acusacions (a banda dels somriures de Vox) i que el tribunal ha seguit estoicament. En acabar el visionat, tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat han comunicat immediatament que mantenien les acusacions de rebel·lió i sedició, respectivament, així com les peticions de penes que havien sol·licitat en l'escrit provisional.

I això no obstant, no ha resultat fàcil per a la Fiscalia repetir el mateix que ja havien demanat abans que comencés el judici, fa gairebé quatre mesos. Les defenses han sol·licitat uns minuts per estudiar l'escrit de la Fiscalia i han comprovat amb sorpresa que hi havia canvis en la petició de penes del fiscal. S'havien incrementat en un any en el cas de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i havien reduït un any per a Carme Forcadell.

Després del breu recés, el fiscal Jaime Moreno ha demanat la paraula per atribuir la pífia en l'escrit d'un procés que es considera històric i en què demana més de 170 anys de presó per als 12 acusats a "un error mecanogràfic de secretaria". "Les penes no han estat objecte de modificació i per tant són les mateixes que en les conclusions provisionals", ha hagut d'aclarir Moreno.

La patinada de la Fiscalia s'afegeix al paperot que va protagonitzar dimarts quan el fiscal Jaime Moreno es va confessar "incapaç" d'ubicar en lloc i data els vídeos que s'estaven exhibint a petició seva. No només això, hi va haver vídeos que es van repetir -alguns fins a tres cops- i en algun dels casos en què es van identificar es va fer erròniament.

Manifestacions amb violència

A banda de les imatges de les càrregues policials i els escorcolls amb què les defenses han intentat demostrar que no hi va haver violència ni l'1-O ni el 20-S, aquest dimecres l'advocat de Quim Forn, Xavier Melero, ha portat a la sala imatges de manifestacions on sí hi va haver violència per fer evident el contrast.

Entre les imatges que ha escollit Melero hi havia el setge al Parlament de 2011, un cas que el president de la sala, Manuel Marchena, coneix bé perquè presidia la sala del Penal quan el Suprem va condemnar a 3 anys de presó vuit dels inculpats per aquells fets. El Suprem va tombar amb aquesta sentència l'absolució dictada per l'Audiència que va considerar aquells esdeveniments "legítima expressió d'acció ciutadana".

De la seva banda, les defenses de Sànchez i Cuixart, han inclòs entre les imatges aportades com a prova documental intervencions dels seus defensats, com a responsables de l'ANC i Òmnium, en què apel·laven a actuar pacíficament i sense violència. Algunes d'aquestes declaracions escoltades avui al Suprem resulten xocants. "Volen castigar exemplarment alguns de nosaltres", advertia Sànchez en l'acte de les entitats a Montjuïc l'11 de juny del 2017. I afegia: "No hi ha prou presons per portar tot el país, no hi ha prou jutges per portar un país sencer davant dels tribunals".

El 20-S, Cuixart després d'instar els manifestants a aturar i aïllar qualsevol que intentés actuar amb violència i provocació contra els cossos policials, advertia respecte als responsables polítics empresonats durant aquells escorcolls: "No ens deixarem ningú pel camí. Els volem a casa amb els seus fills, amb els seus amics. No deixarem ningú pel camí. Tampoc els nostres presos".

El Suprem ha tancat ja la fase de prova documental i, un cop emeses les conclusions definitives, començarà la fase d'informe en què les parts exposaran oralment els seus arguments sobre el resultat del judici. Això serà dimarts vinent.