Les imatges de l'1-O han inundat, avui sí, la sala del Suprem que jutja el procés. El tribunal ha hagut de contemplar els vídeos de les càrregues policials, els cops, les empentes, els malls destrossant portes, gent llençada escales avall a l'IES Pau Claris, la càrrega amb porres sense provocació a l'escola Verd de Girona, la dona ferida a l'Infant Jesús de Barcelona, cares ensangonades, crits d'incredulitat... i resistència pacífica de la gent.

En totes les imatges s'observa com els votants aguanten sense violència fins que la policia els arrosseguen pels braços i les cames, i en alguns casos els llançaven contra el terra, per aconseguir entrar als col·legis. Una GoPro del centre Mare Nostrum de Barcelona ha mostrat com els responsables de les meses observen sense moure un dit la retirada de les urnes i el material electoral.

A l'exterior dels col·legis es repeteixen les crides a no respondre a les càrregues, braços enlaire, gent asseguda al terra, el crit som gent de pau o volem votar. També insults i intents de parlar amb els agents.

L'ambient s'ha anat tensant a la sala a mesura que avançaven les imatges, especialment en el primer tram del matí. El tret de sortida l'ha marcat l'advocat Andreu Van den Eynde. El silenci ha estat absolut en tot moment i es condensava en els fragments en què el president de la sala, Manuel Marchena, ordenava treure l'àudio de les imatges per evitar la veu en off dels periodistes. 

El tribunal ha hagut de contemplar estoicament les imatges que s'havien evitat al llarg del tot el judici i que no es van poder contraposar amb les denúncies de violència dels agents del CNP i la Guàrdia Civil que han declarat. Ho seguien des de la pantalla que hi ha situada en un lateral, darrere del ministeri fiscal. De tant en tant, prenien notes.

Somriure de Vox

Des del banc de l'acusació popular, el lletrat de Vox i diputat al Congrés per aquesta formació Pedro Fernández no ha apartat els ulls de la pantalla en tot moment contemplant amb el cap ben alt i un somriure burleta i constant les càrregues policials. Al seu costat, el número dos del partit, Javier Ortega Smith, optava per centrar-se en el seu ordinador i ignorar el visionat. De tant en tant, però, aixecava la mirada, intercanviava comentaris amb Fernández i compartien somriure.

Tampoc la número dos de l'Advocacia de l'Estat, Elena Sáenz, ha mostrat especial interès per contemplar els vídeos. La resta de les acusacions han guardat les formes mentre s'exhibien les proves documentals de les defenses.

En els laterals de la sala, els dos únics policies uniformats que s'encarreguen de la seguretat ―la resta van de paisà― semblaven abduïts per les imatges, incapaços d'apartar els ulls de la pantalla.

Les imatges s'han anat succeint: col·legi Infant Jesús, Escola Mediterrània, Escoles Pies, Pau Claris, Escola Projecte, Orlandai, Joan Fuster, Sant Carles de la Ràpita, Sant Iscle de Vallalta, CAP Guinardó, Àgora, Aiguamarina, Els Horts de Barcelona, Víctor Català, Sant Martí Sesgueioles...

Els processats, tret d'Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Sànchez, han optat per seguir els vídeos des de la bancada del centre de la sala.

Només alguns dels comentaris irònics que s'escoltaven en els àudios han aconseguit destensar per uns instants la rigidesa del visionat. També les defenses han obert alguns parèntesis, en el cas de Van den Eynde per exhibir una conferència de Romeva a Brussel·les el 18 d'octubre i Xavier Melero per projectar imatges de manifestacions violentes que res tenien a veure amb l'1-O i un àudio del conseller Joaquim Forn.

Aquesta tarda, seguiran les imatges aportades com a prova per les defenses.