Quim Torra s'asseu avui al banc dels acusats. És la primera vegada que es jutja un president de la Generalitat en actiu. Torra s'enfronta a un delicte de desobediència per no haver tret una pancarta amb el llaç groc demanant la llibertat dels presos polítics del balcó de Palau durant la campanya electoral del 28 d'abril passat.

La Fiscalia demana que s'inhabiliti el president durant 20 mesos i una multa de 30.000 euros. 

L'11 de març passat, la Junta Electoral Central va posar un ultimàtum de 48 hores a Torra per retirar estelades i llaços grocs dels edificis públics de la Generalitat, amb l'argument que vulneraven la neutralitat institucional necessària durant una cita electoral. El president va saltar-se l'ordre de la JEC i hi va presentar un escrit explicant el perquè. Una setmana després, l'àrbitre electoral va tornar-lo a instar a despenjar tota la simbologia vinculada a la independència i als presos i exiliats i ja el va advertir de possibles responsabilitats penals. Finalment, davant l'ordre de la JEC als Mossos per procedir a la retirada dels símbols, Torra va optar per substituir la pancarta del Palau de la Generalitat per una de similar que canviava el llaç groc per un de blanc. 

El judici comença a les 9 hores al Palau de Justícia. A les 8 hores hi ha convocada una concentració de suport amb tot el Govern en ple, l'ANC, Òmnium, tots els alcaldes de l'AMI, l'expresident Artur Mas i representants dels partits independentistes. 

Com serà el judici?

El judici començarà amb les qüestions prèvies, de la defensa i les acusacions de la Fiscalia i l'acusació popular exercida per Vox, i la declaració de l'acusat. El president, acusat d'un delicte de desobediència, va admetre en la seva declaració prèvia el delicte del qual se l'acusa: "Sí, vaig desobeir perquè em dec a un mandat superior de la ciutadania de defensa dels drets humans". Torra declararà al matí i després ho faran els testimonis. 

Començaran els agents de la policia espanyola citats i qui va ser cap dels Mossos Miquel Esquius. A la tarda declararan el portaveu del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa; la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera; Elsa Artadi, que era en aquell moment portaveu del Govern; el síndic de greuges, Rafel Ribó; i el conseller d'Interior, Miquel Buch.

El judici acabarà amb els informes finals i el torn final de paraula de Quim Torra.