El Tribunal de Comptes ha mantingut per aquest divendres la celebració del judici contra els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras, a més d'exconsellers i càrrecs dels seus governs, especialment l'exsecretari general del Diplocat, Albert Royo, i delegats a l'estranger, per tal de dirimir la seva responsabilitat comptable sobre la despesa de l'1-O i de l'Acció Exterior entre el 2011 i el 2017. La Fiscalia reclama que 35 excàrrecs retornin 3,4 milions d'euros, mentre que Societat Civil Catalana vol que onze polítics en tornin 5,3 milions. La vista comença a les 11.00 hores, sense la declaració per videoconferència de Puigdemont.
Fins aquí el seguiment en directe de la primera sessió del judici al Tribunal de Comptes per la despesa de l'1-O. Ara caldrà esperar que la consellera decideixi si suspèn o no el procediment com demana ERC.
L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, "confia" que el judici al Tribunal de Comptes per la despesa de l'1 d'octubre i Exteriors, que se celebra aquest divendres, quedi en res gràcies a l'amnistia. Mas ha assegurat a Tv3 que és conscient que el procés es pot allargar setmanes i inclús mesos, però considera que aquesta causa està inclosa en la proposició de llei de l'amnistia negociada per ERC i Junts per investir a Sánchez.
Acaba la pràctica de la prova i la consellera del cas s'acomiada dels advocats i els recorda que resoldrà la suspensió per escrit.
Ara declara Antoni Millet Abbad, proposat per la defensa per una despesa vinculada amb el Diplocat. Millet explica que era comú que es convidés a parlamentaris a Catalunya, fet que el fiscal retreu a Albert Royo, l'aleshores secretari general del Diplocat també encausat.
La defensa dels membres d’ERC encausats al Tribunal de Comptes per l’1-O i per l’acció exterior de la Generalitat van presentar dimarts passat un escrit al tribunal sol·licitant la suspensió de la vista prevista per aquest divendres, així com tot el procediment, a l’espera de l’aprovació de la llei d’amnistia. Avui el fiscal del cas s'ha oposat a suspendre el judici i la consellera ha informat que respondrà per escrit si el suspèn o no finalment però que per ara el judici segueix.
La consellera d'Acció Exterior del Govern, Meritxell Serret, ha enviat des de la regió de la Bretanya (França) un missatge de "solidaritat" a les persones que seran jutjades aquest divendres pel Tribunal de Comptes, entre elles els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras i una trentena d'alts càrrecs per la despesa de l'1-O i el departament d'Exteriors.
Torn de preguntes per a l'advocat Francesc Homs a qui Lamela (interventora de l'Estat) explica que "no tenien competència ni mitjans per controlar els pagaments a la Generalitat, i que ella es refiava que els certificats que venien de la Generalitat complien els requisits".

Boye pregunta a María Luisa Lamela si mai va veure alguna factura firmada per Carles Puigdemont i aquesta subratlla que no.
Gonzalo Boye pregunta a la interventora Lamela si "el ministre Cristóbal Montoro va mentir quan va dir a l'agost que no hi hauria cap referèndum perquè no s'enviaven diners a Catalunya" i la interventora assegura que Montoro no els va dir mai res.
Està declarant la primera testimoni, María Luisa Lamela Díaz, interventora de l'Estat durant el 155. Lamela diu que no va controlar els comptes de Catalunya el 2017: "No fèiem control, miràvem que els documents estiguessin bé".
Pel que fa a la declaració de Puigdemont via videoconferència, el fiscal diu que no s'ha d'acceptar perquè "són els advocats qui haurien d'oferir que ho fes en seu judicial. Gonzalo Boye respon que Puigdemont "ha esperat fins a l'últim moment perquè no sabia si podia venir".
En aquests moments al Tribunal de Comptes s'està discutint sobre el recurs contra prohibir la declaració de Carles Puigdemont via videoconferència. Aquest dimecres el Tribunal de Comptes va rebutjar que el president a l'exili declarés per videoconferència.
Per la seva banda, la consellera del Tribunal de Comptes informa que respondrà per escrit si suspèn o no el procediment però que, per ara, el judici continua.
Segons els arguments del fiscal del cas, "quan la proposició sigui llei i entri en vigor, es podrà aplicar llavors la llei amnistia".
🔴 El fiscal s'oposa a suspendre el judici per la llei d'amnistia, tal i com havia demanat ERC
La presidenta de Societat Civil Catalana (SCC), Elda Mata, és al Tribunal de Comptes ja que l'entitat espanyolista és l'acusació popular.

El judici arrenca amb la consellera del cas, Elena Hernáez, demanant als advocats professionalitat tècnica. I, a continuació, el secretari llegeix l'escrit de demanda.
La bancada més gran l'ocupen els advocats defensors, entre els quals hi ha Gonzalo Boye, Francesc Homs, Jordi Cabré, Rafel Entrena...

🔴 Comença el judici al tribunal de comptes per la despesa de l'1-O

El fiscal és Manuel Martin-Granizo, que és el fiscal en cap del Tribunal de Comptes des de gener de 2022.
A la sala ja hi són els advocats, Gonzalo Boye i Jordi Cabré.
Tot a punt al Tribunal de Comptes perquè comenci el judici per la despesa de l'1-O. Els periodistes que han anat a Madrid a cobrir-lo, estan en una sala on el poden seguir a través d'una pantalla.

Si s’acaba aprovant la llei d’amnistia és previsible que el gruix dels acusats es puguin beneficiar d'aquesta mesura. De fet, ERC ha demanat suspendre la vista per la previsible aprovació de la llei d’amnistia. A banda d’això, el procediment pot tenir dos nivells de recurs, en un primer moment en una instància superior dins del Tribunal de Comptes i, posteriorment, a la sala tercera del Tribunal Suprem.
Puigdemont i els exconsellers a l’exili Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí havien demanat la suspensió de la vista per la seva immunitat parlamentària, però la consellera d’enjudiciament va recordar fa uns dies que ja es va denegar aquesta petició al desembre perquè no són incompatibles la via comptable i la penal i la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O no els és aplicable. També havien demanat que Puigdemont declarés per videoconferència, cosa que el TdC ha denegat perquè no veu motius suficients.
Els testimonis citats són: la Interventora General de l’Estat durant l’aplicació del 155 a Catalunya; l’advocat Antoni Millet Abad i el doctor en Dret Públic, Alfons González Bondia. La consellera ha acordat que els advocats presentin els seus informes finals per escrit i, per tant, no s’escoltarà oralment ni al fiscal ni als advocats defensors ni el de l’acusació de l’entitat espanyolista Societat Civil Catalana.
L'exsecretari general del Diplocat, Albert Royo, encausat al Tribunal de Comptes, ha parlat aquest matí a Catalunya Ràdio: "Fins que un jutge no arxivi la nostra causa, no estarem tranquils"
La vista comença a les 11 del matí a la seu central del Tribunal de Comptes, al carrer Fuencarral de Madrid. El president a l’exili, Carles Puigdemont, havia de ser el primer a ser interrogat, però la consellera responsable del judici ha comunicat aquest dimecres que no admet la declaració per videoconferència de Puigdemont, tot i que va aprovar-la el desembre passat, perquè formalment es va demanar dilluns i per al TCu és poc temps per preparar-ho.
La Fiscalia reclama que 35 excàrrecs retornin 3,4 milions d'euros, mentre que Societat Civil Catalana (SCC) vol que onze polítics en tornin 5,3 milions.
Bon dia, benvinguts al seguiment del judici contra els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras, i càrrecs dels seus governs sobre la despesa de l'1-O i de l'Acció Exterior entre el 2011 i el 2017.