El claustre de la Universitat de Lleida (UdL) ha aprovat aquest dimecres per majoria absoluta una declaració a favor de la llibertat dels presos polítics i contra el judici al procés. El document, sotmès a votació secreta, ha obtingut 115 vots a favor, 12 en contra, 12 abstencions i un vot nul, ha informat aquest dimecres la UdL en un comunicat.

El rector de la UdL, Roberto Fernández, ha insistit en el seu discurs en la necessitat de mantenir la neutralitat institucional i en la no-conveniència d'aprovar aquest tipus de manifestos. "La universitat no ha de prendre partit, encara que la comunitat universitària pot expressar les seves opinions, sol·licito la independència i neutralitat per a la institució, no entrar en el debat partidari pel bé de tots els ciutadans", ha ressaltat.

En aquest sentit, els impulsors del claustre extraordinari i del document -diversos representants del professorat, estudiants i el personal d'administració i serveis- han respost que la declaració no demana cap posicionament polític ni partidista, sinó "la defensa dels drets humans". El text comptava la nit d'aquest dimarts amb 462 adhesions de diversos membres de la comunitat universitària, segons ha explicat el professor de l'Escola Tècnica Superior d'Ingenieria Agrària (Etsia), Àlex Escolà, encarregat de presentar el document.

Aquesta declaració ha arribat després unes setmanes després que una setantena de membres del claustre demanés al rector convocar un claustre extraordinari per aprovar aquest posicionament. Els claustres de la Universitat de Barcelona (UB) i de la Univeritat Autònoma de Barcelona (UAB) van aprovar el mes de desembre sengles mocions que demanaven la llibertats dels presos polítics.