Francesc Homs, coordinador de les defenses dels presos de JxCat, ha assegurat que el Tribunal Suprem ha d’aturar el judici al procés mentre el Congrés dels Diputats i el Senat no resolguin el suplicatori dels presos electes. A les eleccions del 28-A Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Oriol Junqueras van ser escollits diputats al Congrés, i Raül Romeva senador.

Segons ha explicat Homs a El Món a RAC1, el Tribunal Suprem té l’obligació de posar en coneixement del Congrés i el Senat que està jutjant electes, és a dir aforats, i aturar el judici, tal com recull la Llei d’enjudiciament criminal (Lecrim). Les Corts, llavors, haurien de resoldre el suplicatori.

Homs ha destacat que “la qüestió del suplicatori no és un privilegi d’un electe, sinó la preservació d’unes majories parlamentàries” que transcendeix a les persones.

Què diu la llei?

La Constitució diu que els diputats i senadors gaudeixen d’immunitat i no els poden processar sense prèvia autorització de la cambra respectiva (art. 71). La Llei d’enjudiciament criminal afegeix que es posarà en coneixement de la Cambra la causa que existeixi contra aquell que, estant processat, és elegit diputat i que se suspendran els procediments judicials fins que la Cambra ho resolgui (art. 751 i 753).

Els reglaments del Congrés i del Senat detallen que aquest procediment passa perquè la Mesa porti la qüestió a una comissió (la de l’estatut del diputat a la Cambra Baixa, i la de suplicatoris, a l’alta), on ha de comparèixer l’afectat i que té 30 dies per fer un informe que després s’haurà de votar en el ple. Si s’aprova, el judici continua, i si es denega, s’arxiva la causa per als diputats.

La prioritat, demanar la llibertat

Francesc Homs ha manifestat que la seva prioritat ara és demanar la llibertat dels presos, tant dels electes com dels que no ho són, i s’acabi “la penúria de la presó provisional”.

En aquest sentit ha destacat que els presos electes han de poder assistir amb normalitat a les sessions de les Corts. Homs està convençut que podran assistir a la sessió de constitució del Congrés, prevista pel 21 de maig i recollir l'acta de diputat. Aquell dia, per ara, no hi ha judici.