El Tribunal Suprem preveu acabar la fase testifical del judici al procés el proper 20 de maig i no celebrar sessió el 21, quan es constitueixen les Corts espanyoles, el Congrés i el Senat, on han aconseguit un escó a les eleccions de diumenge cinc presos polítics, concretament són Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull que són diputats electes al Congrés, i Raül Romeva que és senador electe.

Segons el Reglament del Congrés, els diputats electes han d'acudir al ple de la Cambra el dia 21 per jurar o prometre el seu càrrec. De fet, la llei estableix que el tràmit d'acatar la Constitució per assolir la plena condició de diputats i senador s'ha de fer presencialment davant el ple i, per tant, el tribunal ha optat per no assenyalar judici aquell dia per facilitar que surtin de la presó i puguin anar a prendre possessió del càrrec.

Fonts del tribunal ja van avançar a l'ACN que no posarien traves perquè fessin aquests tràmits i argumenten que la llei "ho deixa ben clar". Una posició que es veu reforçada ara amb l'avançament del calendari del mes de maig. Segons confirmen fonts judicials, el Tribunal ha fet públic el calendari del mes de maig i només ha fixat vistes fins el 20 de maig per no intercedir en el calendari parlamentari.

Serà el 20 de maig quan, segons la previsió feta pel Suprem, finalitzarà el més del mig miler de declaracions de testimonis que acabarà sentint el tribunal, una xifra que a l'inici de judici es preveia més gran però que s'ha reduït molt lleugerament després que algunes parts hagin renunciat a algunes de les que van sol·licitar.