El testimoni dels representats del govern de Mariano Rajoy davant el Tribunal Suprem al judici al procés continua aixecant polseguera. Després que l'exdelegat Enric Millo i el coordinador del dispositiu de l'1-O Diego Pérez de los Cobos abonessin el relat de la violència de les acusacions i neguessin les càrregues policials, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha carregat contra ells i ha qualificat les seves paraules de "vergonyants". 

A la sessió de control al Parlament, Torra ha assegurat que el judici "ha mutat de fake a vergonya", i ha carregat contra Millo quan ha assegurat que el seu testimoni estava ple d'"enganys" i "falsedats". "Ens endinsem cada vegada més profundament en les sorres de la vergonya. Sembla impossible caure més avall. Les declaracions d'ahir fan una profunda vergonya a tots els catalans, independentists o no, votessin o no l'1-O", ha reflexionat.

En aquest sentit ha volgut recordar que no hi va haver "cap mena de violència ni el 20-S ni l'1-O", i que cada vegada es posa més de manifest que es vol "articular un muntatge". "Ens hauria de fer caure la cara de vergonya de tots els diputats que som a la cambra", ha afegit en aquest sentit, i ha confirmat que la Generalitat serà acusació popular en les causes obertes contra la violència policial i que des del Govern seran "altaveu" de presos i exiliats.

Parlament hemicicle aplaudint - Sergi Alcàzar

Ho ha dit en resposta a una pregunta del diputat de JxCat Eduard Pujol en què ha estat molt dur contra l'exdelegat del govern espanyol. Ha parlat de "Milloperjuri" i l'ha acusat de tenir una "baixesa moral infinita". "Haurien de fer servir el Fairy per netejar-se la boca", ha assenyalat, en referència al que va testificar Millo al Suprem quan va assegurar que els votants de l'1-O van fer servir aquest detergent per fer relliscar els policies. Pujol ha criticat en aquests sentit les mentides de l'Estat "pinotxo" i ha assegurat que ha passat per davant la "una grande y libre" que la "democràcia".

"Catalunya no mira els orígens"

La sessió de control també ha abordat els orígens dels catalans, després que el president d'Andalusia Juan Manuel Moreno digués que els que tenen arrels andaluses són marginats. En aquest punt, Torra ha assegurat que Catalunya és un país de "destí" que "no mira els orígens" i ha assegurat que està "orgullós" que el país hagi tingut un president de Còrdova (José Montilla) i una cap de l'oposició de Jérez (Inés Arrimadas). 

Torra ho ha dit després que el president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, carregués contra les declaracions de Moreno en la sessió plenària, on ha carregat contra les declaracions "etnicists" i ha avisat que "ja poden seguir escopint odi que no ens hi trobaran". "Catalunya gairebé tothom té orígens fora. És català qui ho vol ser. Ja n’hi ha prou de fer el ridícul, prou de fer el discurs de l’odi", ha defensat el dirigent republicà.

Quim Torra Inés Arrimadas Parlament - Sergi Alcázar

Per altra banda, en la sessió de control també hi ha tingut un paper important la vaga feminista del proper divendres 8 de març. Tant el PSC com els comuns han aprofitat per carregar contra les "insuficients" polítiques feministes del Govern de la Generalitat, afirmacions que Torra ha contrarestat amb dades i iniciatives que s'han pres duran els nou mesos que fa que governa.

Finalment, la líder de Cs, Inés Arrimadas, ha retret a Torra que els grups independentistes hagin presentat una esmena a la totalitat a una llei presentada per aquest grup sobre abusos sexuals a menors, mentre que el PP ha aprofitat la sessió per parlar dels peatges i per assegurar que "no és Madrid qui roba als catalans, sinó vostès (el Govern)".