A les portes de l’inici del procés contra la cúpula independentista, els temors que el judici sigui eminentment polític han arribat a l’influent diari britànic The Times, que aquest divendres dedica el seu editorial a la qüestió, tot exigint a l’Estat espanyol que “dissipi els temors” que els processats siguin jutjats per les seves idees polítiques.

L’editorial, titulat ‘The Times view on the trial of the Catalan 12: Spanish Inquisition’, reviu l’imaginari de l’Espanya inquisitorial, caracteritzada per la persecució als dissidents religiosos, per preguntar-se quina és la motivació del procés arran de declaracions de Jordi Sànchez al mateix mitjà, on afirmava que les motivacions del judici eren estrictament “polítiques”.

“El sistema de justícia espanyol ha de dissipar tals temors assegurant que el judici sigui just”, per afegir que del comportament de l’Estat en dependrà si el judici servirà “per passar pàgina de la crisi o la reafirmarà”.

En aquest sentit, tot i reconèixer errors de l’independentisme, com ara creure que obtindrien reconeixement estranger, el mitjà recorda que les “càrregues de la policia espanyola contra els votants i els intents de segrestar urnes van esdevenir virals arreu del món” i van produir un efecte de “simpatia” cap a l’independentisme.

Per això considera que actualment hi ha una “calma enganyosa”, a més d’apuntar amb preocupació cap al “ressorgiment del nacionalisme espanyol”.