Quan han de comparèixer 150 policies per explicar tots el mateix relat, i la violència és una puntada de peu, una escopinada, alguna esgarrinxada, un cotxet de criatura i poca cosa més, la sensació de pèrdua de temps és constant. També per part del tribunal, que està esgotat de sentir testimonis.

Manuel Marchena escolta amb atenció i talla els advocats de les defenses si veu que es passen de la ratlla. Encara no hi ha imatges per contrastar els testimonis. Alguns presenten una memòria prodigiosa que perden de cop quan han de respondre a les defenses. Les versions dels policies mostren un altre 1-O que els advocats miren d'aprofitar per contraposar després amb les imatges, fer-les entrar en contradicció i desmentir la violència, el tumult i, de retruc, la rebel·lió.

Però Marchena és extremadament taxatiu amb els advocats. Els acota. En alguns moments, fins i tot massa. I avui, en un intent d'evitar que Benet Salellas, de l'equip de Jordi Cuixart, posés entre les cordes un dels antiavalots de Cappont, a Lleida, l'ha tallat. I s'ha quedat en blanc a l'hora d'argumentar per què Salelles havia de retiar la pregunta.

El bucle

El relat dels policies es repeteix una vegada i una altra. És la versió que li interessa vendre a la fiscalia, però de moment no està demostrant res. Les defenses tampoc poden demostrar el contrari sense poder ensenyar els vídeos. El judici és un carreró sense sortida en espera dels peritatges, però abans encara falta contraposar el testimoni dels policies amb el dels manifestants, que començaran a comparèixer durant el mes de maig.

De moment els antiavalots continuen afirmant que no van veure policies pegant manifestants. Avui un dels agents ha arribat a dir que hi havia una dona que es va autolesionar clavant-se un cop de cap contra una paret. "Les actuacions van ser exemplars: no hi va haver una massacre, com diuen en alguns llocs", ha dit un dels testimonis.

I han tornat a fer entrar en joc els nens: "Vaig veure un home amb un nen petit. Portar un menor a un lloc on pot resultar ferit... no em sembla lògic".

Hi havia gent que portava clavells

Els policies parlen de "turba violenta", però a l'hora d'explicar els fets només posen com a exemple "una puntada de peu", escopinades i llançament de pedres, tot i que el mateix policia que ha dit això també ha matisat que no va veure cap pedra a l'aire.