La torre de Babel en què s’ha convertit avui el Tribunal Suprem ha dut el mateix missatge: que Raül Romeva va portar el debat per a la independència de Catalunya sempre des d’una vessant de diàleg i de referèndum pactat.

Més enllà del joc dels disbarats que hi hagut en alguns moments entre Manuel Marchena, els intèrprets i els testimonis, que han provocat riures, caos i somnolències a alguns dels acusats, els testimonis aportats per la defensa d’Oriol Junqueras i Raül Romeva han deixat clar que l’eurodiputat i després conseller d’Exteriors parlava de “solucions democràtiques i negociades”.

Les declaracions, que no han aportat pràcticament novetats al judici, han estat estrambòtiques. Ana Gomes, eurodiputada portuguesa, ha començat en portuguès a declarar amb un intèrpret i tot d’una s’ha passat a un castellà perfectament intel·ligible amb el qual ha explicat les càrregues de l’1-O que va veure per televisió, fet que ha provocat un toc d’atenció de Marchena perquè “si tots els testimonis que venen expliquen el que han vist per la televisió...”.

Romeva era un demòcrata real, un gran defensor dels drets humans

Abans d’ella ha comparegut Uvo Vagl, eurodiputat Eslovè, que ha començat en eslovè, a mig interrogatori ha intentat respondre en anglès, han mirat de canviar d'intèrpret i al final tot ha quedat en res. En una declaració en eslovè ha exposat que "Romeva mai ha parlat de violència per fer front a aquesta qüestió" i que "al Parlament Europeu sempre es parlava d'un referèndum consensuat amb el govern espanyol". 

Ivo Vajgl tribunal suprem 2

Romeva sempre ha defensat la via pacífica

Andrej Hunko, diputat del Bundestag i de l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa ha centrat el seu testimoni en l'1-O i les càrregues policials: "Es va redactar un comunicat on es relataven els fets presenciats i es feina menció de la violència exercida per les forces de l'Estat".

Andrej Hunko tribunal suprem

També ha deixat clar que no va cobrar res del Diplocat, desmentint, un cop més el delicte de malversació: "He finançat totes les despeses del viatge jo mateix".

No tinc constància que la resta de visitants rebessin honoraris

L'alemany ha exposat al tribunal estar "molt satisfet d'haver presenciat l'1-O en primera persona" i que  va veure "ferits, l'ús dels projectils només el vaig sentir".

política canadenca Manon Massé

Manon Massé, política del Canadà, que ha entrat per videoconferència, ha explicat que va visitar Catalunya durant l'1-O convidada per la CUP.

"Eren concsients que estaven cometent un acte de desobediència civil però estaven determinats a votar. Tant els que estaven en contra com a favor de la independència", ha relatat al tribunal des de Montreal.

El seu testimoni ha refrendat la no violencia i l'actitud pacífica de la ciutadania durant el referèndum: "Jo veia un poble català emocionat, no violent, pacífic. Cangaven, es donaven la mà, per animar-se davant les accions de la policia".

Massé ha explicat que no va fer cap informe oficial perquè ningú li va encomanar.