"Si l'autodeterminació és un delicte, em declaro culpable i reincident". David Fernàndez ha rubricat la seva primera part de la declaració al judici al procés just abans d'entomar les preguntes de les acusacions.

"Absolutament pacífica i serenament indignada". Així estava la multitud que es manifestava el 20-S davant la Conselleria d'Economia, segons David Fernàndez, exdiputat de la CUP i fundador d'En peu de pau. 

"No hi ha cap estratègia de violència en cap espai sobiranista de Catalunya", ha etzibat al fiscal Jaime Moreno. "El mur humà era un acte de desobediència civil", ha dit David Fernàndez al fiscal, que pretenia entrar en un cos a cos amb l'exdiputat de la CUP que ha acabat aturant Manuel Marchena. I Jaime Moreno, que anava embravit per posar-lo entre l'espasa i la paret, ha perdut l'embat.

També ha tret de polleguera l'advocada de l'Estat. "El poder de reunió de la gent és el que impedeix el segrest de les urnes. Això vostè ho pot interpretar com a força". I aquí ha acabat l'interrogatori de Rosa María Seoane.

Per imperatiu legal i moral

"Per imperatiu legal i moral", finalment David Fernández ha respost a l'única pregunta que li ha fet Vox. Volia renunciar a respondre a l'acusació popular, però la seva condició de testimoni no li ho permet. I abans que la seva declaració quedés invalidada, ha volgut fer la consulta.

Manuel Marchena ha estat taxatiu: "El tribunal no està ara per respondre a les seves consultes jurídiques". I Fernàndez ha trobat la fórmula per respondre sense trair els seus principis ni deixar en no-res el seu testimoni, evitant el que ja va passar amb les compareixences d'Antonio Baños i Eulàlia Reguant. 

20-S

"Vaig estar allà fins a les 12.30h, fins que em van avisar que hi havia vuit encaputxats davant de la seu de la CUP", ha relatat a preguntes de Benet Salellas, que l'ha interrogat sobre els fets del 20-S davant la seu de la CUP, quan la policia espanyola va fer un setge de 8 hores esperant una ordre judicial que mai va arribar: "Des d'un primer moment, ens diuen que venen a cobrir un escorcoll i que la policia ja és dins. Li vaig demanar al comandament que m'acompanyés. Vam obrir un passadís i va veure que efectivament no hi ha cap agent i ordena la retirada a 150 metres del cordó policial".

Se'ns van requisar cartells i 40 barrets de palla

Aquí també es va anant concentrant gent i David Fernàndez ha relatat amb el seu to parsimoniós que l'actitud era pacífica i determinadament no violenta".

"Vam obrir un passadís i els cotxes van sortir sense cap problema", ha conclòs. 

En peu de pau i els CDR

"La relació d'En peu de pau amb els CDR la situaria en dos plans. En primer lloc, una relació simbòlica, van estar presents a la roda de premsa de presentació, i vam fer tallers als CDR", ha explicat. 

Com ha fet primer Ruben Wagensberg, Fernàndez ha explicat què era i què pretenia En peu de pau: "Els tallers demanaven silenci i una situació de calma molt determinada i conscient".