Dia per desacreditar els Mossos d'Esquadra, el seu major Josep Lluís Trapero i per situar la violència novament a l'estrada.

Enric Millo, que va ser delegat del govern espanyol a Catalunya, ha vingut al Tribunal Suprem amb una missió: demostrar la violència. I el que va ser el coordinador de l'operatiu de l'1-O, el coronel Diego Pérez de los Cobos, amb una altra: demostrar que Trapero va ser el col·laborador necessari per tirar endavant el referèndum.

Tot el testimoni de Millo, de dues hores, davant les preguntes de la fiscalia, l'advocacia de l'Estat i Vox ha anat encarrilant el relat de la violència, que hauria d'avalar el delicte de rebel·lió. Després d'afirmar que durant diversos dies hi va haver actes violents, fins i tot l'11 de setembre, s'ha quedat en blanc a preguntes de les defenses sense poder concretar cap acció.

"Es concentraven grups molt nombrosos de persones. Jo vaig arribar a comptar més de 100 o 150 accions diferents en diferents municipis davant diferents edificis públics, casernes de la Guàrdia Civil, amb llançament d'objectes, fins i tot objectes incendiaris", ha dit Millo, que ha insistit que "es va generar un clima que el dia a dia, allà on hi havia una acció policial, apareixia un grup de persones per assetjar, amenaçar i agredir directament vehicles i persones" fins a assegurar que "no es pot negar que alguns CDR són violents" i que estaven moguts per les ordres de l'ACN i Òmnium Cultural, per vincular així Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Tot el relat que ha exposat al llarg de dues hores s'ha desmuntat en la segona part de l'interrogatori quan les defenses han intentat que Millo detallés quins actes violents hi va haver.

El primer a envestir ha estat l'advocat d'Oriol JunquerasAndreu Van den Eynde, que ha deixat al descobert Enric Millo quan no ha pogut parlar de cap acte violent de tots els que havia estat denunciant al llarg de gairebé tres hores i mitja de declaració.

Només ha pogut enumerar la pintada que li van fer i tampoc ha pogut concretar qui li va fer. El que sí que ha explicat és qui la va esborrar: la seva filla.

Benet Salellas, en representació de Jordi Cuixart, ha lligat curt Millo quan li ha fet enumerar els objectes incendiaris i l'ha fet entrar en contradicció amb el cas de Marta Torrecillas.

Enric Millo tampoc ha pogut concretar els actes violents quan l'hi ha preguntat Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, i ha entrat en contradicció amb la seva acusació als CDR.

Tampoc ha pogut demostrar que els Mossos no van impedir el referèndum i ha hagut d'admetre que el major Josep Lluís Trapero va dir que compliria el mandat judicial del TSJC a preguntes de l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero.

La relació amb el major Trapero va ser sempre difícil

La tarda ha estat per a Diego Pérez de los Cobos que ha anat a l'atac directe contra el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero

Sobre l'efectivitat dels Mossos tancant col·legis, el coronel ho ha posat en dubte i ha suggerit que algú ha mentit rematant la intervenció que va ser una "activitat de passivitat" i apuntant que fins i tot van entrar en confrontació amb els agents policials espanyols: "Hi ha 11 o 12 casos on els Mossos van intentar impedir l'actuació dels nostres cossos i forces de seguretat".

I sense cap mena de problema ha arribat a dir que es van fer escuts humans amb els nens.

Pérez de los Cobos no ha acabat la declaració. Seguirà demà a les 9.30 hores i haurà de respondre a Andreu Van den Eynde i Jordi Pina.