El president de la sala que jutja el procés, Manuel Marchena, ha aconseguit desconcertar per igual totes les parts aquest matí en la primera jornada de proves documentals al Suprem. Després de fixar les regles que regiran aquesta fase del judici del procés, les parts havien d'exposar les proves que mantenen per sotmetre-les a consideració del tribunal i les que descarten així com les que volen impugnar.

La fiscal Consuelo Madrigal ha protagonitzat una espessa enumeració de les proves, però sense entrar en excessius detalls, la qual cosa ha permès tancar el llistat amb certa agilitat, per dir-ho així. Amb tot, Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn, s'ha interessat sobre si les proves que no enumerava la fiscal era perquè hi renunciava. "No estic entenent el tràmit", ha apuntat en un primer senyal d'alarma del garbuix que s'estava congriant.

Marchena ha explicat que el que enumerava la fiscal era el que "ha de ser incorporat a l'apreciació probatòria", però, quan Madrigal ha demanat al jutge fins a quin punt havia de concretar, aquest ha replicat que no podia "especificar al fiscal el que ha de fer".

L'embolic ja s'intuïa, però s'ha desbordat quan ha arribat el torn de l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, que per evitar una lectura com la que acabava de protagonitzar Madrigal, s'ha remès a l'informe de 90 pàgines que havia presentat detallant les proves. Davant la perplexitat de Seoane, el president de la sala ha reclamat que enumerés les proves igual com ho havia fet la fiscal.

"Del que es tracta aquí és de practicar la prova documental. Ha d'iniciar vostè una enumeració en la línia del que ha fet el ministeri fiscal", ha insistit Marchena davant l'advertiment de l'advocada de l'Estat que tenia 90 pàgines de proves. "Això són tots els documents", ha advertit Seoane. "Això és el que la sala escoltarà", ha conclòs Marchena.

I aquí ha començat la lectura, una a una de totes les proves, mails, articles periodístics, piulades... Marchena ha aguantat estoicament la monòtona lectura. Les cares de perplexitat i avorriment entre les parts i el mateix tribunal es combinaven amb badalls, mentre entre el públic hi havia qui optava per llegir el diari. 

A les 12 del migdia, quan el president de la sala ha aixecat la sessió en el primer recés, l'advocada de l'Estat portava més d'una hora llegint i encara anava per la pàgina 28 dels 90 folis. El recés en la sessió ha servit perquè tant els lletrats de les defenses com les advocades de l'Estat mostressin la seva sorpresa sobre l'organització de la jornada, que amenaçava de convertir-se en eterna.

Quan s'ha reprès el judici, però, Melero ha sortit al rescat de Marchena. L'advocat de Forn ha demanat la paraula per assegurar que es donava per "instruït" sobre les proves, i la resta d'advocats s'hi han afegit amb entusiasme. Les parts han pogut entrar a concretar les proves que impugnen. La situació ha millorat, però l'espessor del tràmit continua.