L'irònic "no sé què passa que sempre se salten paraules" que ha ventat la presidenta del Parlament Carme Forcadell davant les inexactituds de diferents declaracions que li atribueix la fiscalia ha provocat somriures i comentaris aquesta tarda a la sala del Suprem on es jutja el procés. També una nou toc d'atenció del president, Manuel Marchena, al públic. I ja van quatre.

No ha estat l'únic moment en què s'ha produït reaccions i murmuris. El fons de la sala s'ha remogut, cada cop que la fiscal, Consuelo Madrigal, responsabilitzava Forcadell d'una declaració o una piulada que la presidenta desmentia, i de la qual demanava veure'n la prova sense que Madrigal pogués presentar-l'hi. "Els arguments de l'acusació són com pólvora mullada, quan ha d'esclatar fan figa", argumentava un espectador de la sala.

Una funcionària del Suprem s'encarrega des de la primera fila del públic de controlar la disciplina. Sobre tot els mòbils. Una mirada escrutadora, un autèntic ull de falcó amb mà de ferro, que no ha tingut inconvenient a cridar l'atenció a la consellera Alba Vergès perquè feia un comentari a cau d'orella al president, Quim Torra, i que ha travessat la sala per advertir per segon cop el vicepresident del Parlament, Josep Costa, que deixés d'utilitzar el mòbil.

Quan en ple interrogatori a Forcadell ha sonat un telèfon entre els convidats, la funcionària ha estirat el coll i ha obert uns ulls com a plats buscant el sacríleg que gosava trencar el silenci d'aquella manera. Però la persona propietària de l'aparell ha mantingut el mòbil dins de la bossa que tenia entre els peus i ha optat per dissimular i no moure ni un múscul de la cara. La trucada ha seguit sonant fins que Marchena ha reclamat que s'apagués l'aparell. El mòbil, més aviat per acció del contestador automàtic i no pas per l'ordre del jutge, s'ha aturat.

L'episodi no ha aconseguit trencar el fil del cara a cara entre Forcadell i Madrigal. Ni la contundència. La presidenta del Parlament, que ha volgut subratllar el caràcter pacífic del moviment independentista fins al punt d'assegurar en el torn de respostes a la seva advocada que "renunciaria" a les seves conviccions "si comportessin una engruna de violència", s'ha escudat en el compliment del reglament del Parlament per explicar que la seva funció a la Cambra era ordenar el debat i no entrar a valorar el contingut de les iniciatives parlamentàries.

Precisament amb la declaració del 27-O ha arribat la darrera enganxada entre l'acusada i la fiscal després que Forcadell ha explicat que només es va votar la part expositiva perquè la resta era una declaració política.

"Quan diu que era política a què es refereix que era de mentira, de broma, teatre, sainet, farsa, a què es refereix?", ha retret Madrigal visiblement descontenta amb el rumb que havia pres un interrogatori amb què havia d'argumentar els 17 anys de presó que demana a Forcadell per rebel·lió.

"Que era política, no sé si considera que la política és una farsa i un sainet. Jo considero que és una cosa seriosa", ha replicat la presidenta.

El torn de les acusacions no ha millorat amb l'advocada de l'Estat, Rosa Maria Seoane, que ha protagonitzat una entrada triomfal confonent el president Artur Mas amb el president Carles Puigdemont. Un error que, quan l'ha esmenat Forcadell, ha encaixat amb una ganyota i un "bé", i del qual no s'ha refet.

Amb Forcadell ha acabat els interrogatoris als acusats. Aquest dimecres comencen les declaracions dels testimonis.