Quan el president del tribunal que jutja el procés, Manuel Marchena, s’ha presentat aquest matí a la sala de plens del Suprem, s’ha trobat amb les mateixes cares que va deixar dijous passat al banc dels acusats, però en realitat tot havia canviat. Al lloc on hi havia exmembres del Govern, aquest matí han aparegut quatre diputats al Congrés, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, així com un senador, Raül Romeva.

Marchena té assegut a la seva sala el cap de llista que ha aconseguit la victòria aquest diumenge a Catalunya i el senador més votat. A més, a la seva esquerra, ha aparegut el diputat electe de Vox Javier Ortega Smith, que segueix amb les feines d'acusació popular com si res hagués passat.

Els problemes de Marchena no fan més que créixer des que ha començat el judici, i si ja ha estat complicat tenir candidats a la sala, la presència de parlamentaris amenaça d'omplir-lo de maldecaps.

Les dues grans qüestions que haurà de ventilar el tribunal són la presa de possessió dels nous diputats i el senador. Les defenses consideren que la presentació de l'acta i la comunicació de la situació patrimonial que s'ha de fer de manera prèvia no requereixen la seva presència, però sí que cal que siguin a la Cambra per jurar o prometre el càrrec. Això obligarà els presos a poder acudir al Congrés dels Diputats i al Senat per prendre possessió.

L'altra gran qüestió és el suplicatori. L’article 752 de la llei d’enjudiciament criminal (LECrim) deixa clar que si un parlamentari és processat, el jutge haurà de posar-ho immediatament en coneixement de la Cambra. “El mateix s'observarà quan hagi estat processat un senador o diputat a Corts electe abans de reunir-se aquestes”, afegeix.

“En tot cas se suspendran pel secretari judicial els procediments des del dia en què es doni coneixement a les Corts, estiguin o no obertes”, s’assegura tot seguit en l’article 753 que deixa clar que això haurà de quedar així fins que la cambra resolgui al respecte.

De moment el Suprem no ha dit ni ase ni bèstia, i els advocats estudien l’escenari abans de moure peça. No existeix una situació similar prèvia en la qual buscar respostes.

El tribunal intenta a més capejar les pressions que li arriben a través d'informacions que apunten a una suspensió dels diputats, assenyalant l’article 384 de la Lecrim que va servir per suspendre els encausats com a diputats del Parlament. Les defenses consideren que si els presos tenen els seus drets intactes i han pogut presentar-se a les eleccions, també han de poder prendre possessió de l'escó. Es pregunten com explicaria el tribunal el contrari. El mateix que es pregunten al Suprem, on aquest dilluns s'ha llevat amb cares serioses.

Enmig d'aquest debat ha esclatat aquest migdia la decisió de la JEC d’apartar de les seves candidatures a les eleccions europees el president a l’exili, Carles Puigdemont, i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí. La notícia ha estat un revés per als presos de JxCat, però se situa en un pla molt diferent del dels diputats electes que són al Suprem i que en el seu moment sí que es van poder presentar a les eleccions sense problemes.

Després d'una nit electoral intensa que van haver de viure en solitari a les seves cel·les, la satisfacció era evident a primera hora del matí entre els encausats. Les defenses estudien les següents passes, però no tenen dubte que l'ensorrada del PP i el resultat de Vox, molt per sota de les expectatives amb què va començar la jornada, contribuiran a rebaixar la pressió damunt del tribunal. Consideren que el missatge de les urnes és que la societat espanyola demana temperar el clima i rebaixar tensió. "Els lleons tenen menys gana des d'ahir", sintetitzava algú als passadissos del Suprem.