El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, assistirà dilluns vinent a la cerimònia d'entrega de premis Empresa de l'Any, organitzada pel diari El Periódico, que se celebrarà a la casa Llotja de Mar de Barcelona a les vuit del vespre. Sánchez tornarà així a l'edifici on es va celebrar el Consell de Ministres extraordinari el passat desembre que va aixecar una gran polèmica i va comportar concentracions dels moviments independentistes arreu de Catalunya.

A banda, la visita de Sánchez a Barcelona es produeix la vigília de l'inici del judici al procés, i en un moment en què el diàleg entre els executius estatal i el català es troba encallat. Per una part, el govern espanyol reitera que en aquesta taula no s'hi pot parlar d'autodeterminació, i afirma que la seva proposta, una taula de partits amb presència de formacions d'àmbit estatal i amb la figura d'un relator perquè doni fe del que s'hi digui, és de màxims. Per l'altra part, l'Executiu català, no dona el diàleg per trencat però reitera que a la taula s'hi ha de poder parlar de tot, també d'autodeterminació.

Tot plegat, en una setmana en què el govern espanyol s'enfronta a l'examen d'intentar que el projecte de Pressupostos que ha elaborat per al 2019 superi, almenys, el tràmit de l'entrada al Congrés. Un tràmit que a hores d'ara té difícil superar per les esmenes a la totalitat que hi han presentat els partits independentistes.

La visita de Sánchez a Barcelona es produirà, a més, l'endemà de la manifestació que PP, Ciudadanos i Vox han convocat a Madrid contra el diàleg entre el govern espanyol i català, ara mateix aturat, almenys pel que fa a la taula de partits.

De moment no està previst que a l'entrega de premis hi assisteixi el president del Govern, Quim Torra. Segons l'agenda de l'executiu català, sí hi aniran el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. També hi seran el director general de Difusió, Jordi del Río, i el director general de Mitjans de Comunicació, Ignasi Genovès.