La declaració més llarga fins ara, la de Jordi Sànchez, ha estat per negar la violència.

El fiscal Javier Zaragoza ha aparcat el relat de la malversació ―amb l'expresident de l'ANC no té sentit― i ha entrat ràpid en la matèria i s'ha desgranat un relat detallat del que va passar, i el que no va passar, el 20 de setembre durant la concentració davant el Departament d'Economia.

Els cotxes de la Guàrdia Civil i l'estat en què van quedar és l'únic element que té el ministeri públic, al marge de la gran multitud concentrada, per intentar construir el relat d'incitació a la violència que avalaria el delicte de rebel·lió pel qual estan processats Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i bona part dels membres del Govern, al marge de Carme Forcadell.

Tot i que persisteix la tesi que són set els cotxes que van patir desperfectes, avui només s'ha mostrat l'informe de la Guàrdia Civil que parla de tres vehicles.

No ha estat fins al final de la declaració, a mitja tarda, quan Sànchez ha fet una bateria de respostes curtes, a preguntes del seu advocat, que han negat punt per punt l'escrit d'acusació de la fiscalia. 

Al llarg del dia ha relatat com va fer el que li van dir: un passadís per garantir la sortida de la comitiva judicial. 

Aquesta ha estat la seva tesi de defensa, que ha ampliat exposant que la manifestació no es va preparar per a aconseguir res, sinó que es va improvisar davant les detencions sobtades dels alts càrrecs. Jordi Sànchez ha fet servir els mateixos termes de la fiscalia, com "muralla humana" i "alçament", per negar-los. I ha repetit durant tot el dia que l'ambient era festiu.

La fiscalia té uns cotxes amb danys i una multitud que exercia el dret a manifestar-se per avalar la rebel·lió i una violència que costa de provar quan portem ja sis dies de judici. I per ara, no sembla que tingui cap carta a la màniga que pugui capgirar aquest fet.

Sànchez ha fet una declaració a mig camí entre una declaració institucional i una defensa per rebatre l'acusació.

Santi Vila

La jornada l'ha obert el conseller Santi Vila. Vila va dimitir el 26 d'octubre, quan després de negociar amb el PP i PSOE i de mantenir la situació aturada i el compromís de convocar eleccions, es va girar tot com un mitjó.

"Durant el mes d'octubre, per ordre del president Puigdemont, formo part dels polítics que van interlocutar amb alts dirigents del Partit Socialista i del govern d'Espanya que també tenien un alt interès en la conciliació i evitar el xoc institucional", ha detallat Vila, que després ha anat exposant com tot canvia en menys de 24 hores.

Però tot i això, Vila ha relatat com va ser el mateix Carles Puigdemont qui li va demanar que fes de mediador i com el Govern va complir els requeriments del Tribunal Constitucional no tirant endavant la república i sense utilitzar ni un euro de fons públics. Santi Vila s'ha assegut avui a l'estrada a declarar amb el compromís de treure ombres de dubtes de damunt els seus excompanys de Govern i així ho ha fet.

"Jo dimiteixo frustrat perquè a partir de la nit de l'1-O hi ha una discrepància d'interpretacions. Alguns reconeixen el referèndum; d'altres estem convençuts que el que ha passat és una mobilització molt important a favor de la independència, però que hi ha hagut més de 2 milions i mig de catalans que s'han quedat a casa i que no se senten interpel·lats. Alguns consideràvem que el Govern era de tots. Aquest sentiment era majoritari al Govern", ha explicat Vila sobre la nit del referèndum.

"Si poguéssim tornar a l'origen, prendríem les decisions d'una altra manera. El que ha passat a Catalunya és impropi d'una societat moderna i avançada", ha conclòs.

Avui Manuel Marchena no s'ha volgut exposar a més crítiques ni a la mirada del Tribunal Europeu dels Drets Humans i ha decidit tancar la sessió a dos quarts de set de la tarda, i falten encara per declarar Jordi Cuixart i Carme Forcadell. Tots amenaçaven de demanar no declarar si la compareixença s'havia de fer més tard de les set de la tarda.

Els presos van arribar ahir pels volts de les onze de la nit. Forcadell no va sopar i tampoc ha dormit aquesta nit. La seva debilitat no garantia una declaració en condicions.

El judici es reprendrà dimarts. Començarà Cuixart. Seguirà Forcadell. I si hi ha temps, començaran els testimonis. Per poder acabar amb la previsió de la setmana, el tribunal ha habilitat el divendres al matí, per si fes falta.

I avui també ha dictat una ordre per allargar les sessions més enllà de les 20 hores si fos necessari.