Tal com s'havia previst pels advocats. Dos acusats per dia. I així s'ha complert de moment el guió no escrit. Oriol Junqueras i Joaquim Forn han obert el torn de declaracions dels acusats d'un judici eminentment polític amb declaracions clarament polítiques.

Tot i els diferents estils dels acusats i les diferents estratègies, tots dos s'han mantingut ferms en les seves conviccions i tots dos han reiterat dues idees al llarg dels seus interrogatoris: votar no és delicte, el referèndum tampoc, no van cometre cap delicte; i el diàleg per damunt de tot i com a sortida a la situació de Catalunya envers la independència.

La persistència d'Oriol Junqueras sobre que no van fer res que fos delicte ha quedat aclarida durant la intervenció de Joaquim Forn quan ha negat que es proclamés cap DUI: "La DUI no es va votar, només es va llegir"

Junqueras ha optat per respondre només a les preguntes del seu advocat sense voler reconèixer les acusacions. S'ha presentat com un pres polític i ha aixecat el to en diferents moments davant l'estupefacció d'alguns periodistes de la sala de premsa que no donaven crèdit al discurs polític. Però qui ha de valorar és el tribunal, que en tot moment s'ha mostrat receptiu al discurs de Junqueras, tot i que el seu president, Manuel Marchena, havia dit que no acceptarien mítings polítics.

Oriol Junqueras ha defensat el referèndum com a única via possible per resoldre la situació a Catalunya i ha exposat que és "l'aplicació de la democràcia".

"Abans d'independentistes som republicans, abans som demòcrates i abans som bones persones", ha dit Junqueras, arrencant els riures d'alguns periodistes de la sala de premsa.

"Des del meu punt de vista, res del que hem fet és delicte: treballar per la independència de Catalunya no és delicte, fer un referèndum no és delicte. Estic absolutament en desacord amb l'argumentació de les acusacions. És absolutament evident que és una acusació forçada", ha dit Junqueras apujant molt el to i el volum de veu.

La idea que votar no és delicte ni fer un referèndum és un delicte ha sobrevolat tota la declaració de Junqueras, que ha durat una hora i tres quarts. "Si res del que hem fet és un delicte, és evident que l'argumentació de les acusacions no se sustenta", ha afegit mentre que ha reiterat que "la voluntat seguirà sent la del diàleg". "És evident que això no s'ha resolt posant la gent a la presó, seguríssim", ha sentenciat al final d'una de les seves intervencions.

El que no li ha preguntat Van den Eynde, tal com ja va avançar El Nacional, és sobre les lleis aprovades per Parlament el 6 i 7 de setembre del 2017 ni sobre la proclamació de la república del 27 d'octubre.

La passió de la declaració d'Oriol Junqueras s'ha viscut dins la sala i fora els passadissos. Durant la pausa, les famílies exultants, l'advocat Andreu Van den Eynde, que ha estat amb ell durant aquests minuts de recés, amb un somriure d'orella a orella, i Junqueras desenfrenat explicant el seu relat.

I és que, com ha dit ell mateix un parell de cops, fa un any i mig que no el deixaven parlar.

Forn, els Mossos i la no-DUI

Joaquim Forn ha decidit respondre a la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. Interrogatoris gens fàcils, que l'han volgut posar a ell i als Mossos contra les cordes. De fet, la primera part de la declaració de Forn ha estat un joc d'equilibris per desvincular l'acció del Govern de la dels Mossos. I és que a escassos metres del Tribunal Suprem, a l'Audiència Nacional, s'ha de jutjar el major, Josep Lluís Trapero, els propers mesos.

El que va ser conseller d'Interior ha explicat com Diego Pérez de los Cobos va suspendre les reunions previstes per l'1-O sense cap explicació. N'hi havia tres de previstes entre Mossos, Guàrdia Civil i CNP.

L'interrogatori de l'advocat Xavier Melero ha mostrat la voluntat de diàleg del Govern i del mateix Forn i de com el Govern no va actuar segons les lleis de desconnexió. Ha explicat que suspenent la declaració d'independència "s'obria una porta al diàleg" i ha negat la DUI: "La DUI no es va votar, només es va llegir".

Joaquim Forn també ha explicat que el 25 de setembre explica als Mossos l'escenari que es dibuixava amb una hipotètica convocatòria d'eleccions o bé l'aplicació del 155 i, per tant, el seu imminent cessament.

Forn ha afirmat que "es va esgotar fins al darrer moment buscar una sortida política" i per això no es va convocar eleccions abans que el Senat aprovés el 155. Joaquim Forn ha remarcat que un cop es va acabar el ple ni es van publicar els decrets de desconnexió, ni es van desplegar ni es va fer cap crida a la població.

Forn ha ubicat la sala en el seu context durant els tràmits previs a la declaració per tirar endavant el referèndum: "El decret d'independència només el van firmar els diputats, jo no hi era". Però ha assumit el mandat polític: "Volíem mantenir un compromís polític amb el referèndum".

Joaquim Forn s'ha reafirmat en el dret a votar en referèndum, tot i que ha volgut desmarcar-ne els Mossos: "Compartia el compromís de tirar endavant el referèndum, però entenia que els Mossos havien de complir les ordres i el president Puigdemont va dir que ho entenia i que no em preocupés".

Sense català però amb Zoido

Durant tot el dia les dues traductores han anat amunt i avall del Tribunal Suprem. Al final no han fet falta. Ningú ha volgut la traducció consecutiva. De fet, el més efectiu és la traducció simultània i això el tribunal no ho ha autoritzat perquè "no hi ha prou auriculars per a tots".

Era una de les qüestions prèvies a resoldre avui. Les altres, bàsicament, denegació de proves, a excepció d'uns arxius de vídeos de les càrregues de l'1-O, la denegació de nou de Carles Puigdemont i Marta Rovira com a testimonis, però amb l'acceptació de Juan Ignacio Zoido, exministre d'Interior.

Tampoc s'han acceptat com a testimonis els pèrits de Scotland Yard, demanats per la defensa de Jordi Cuixart. L'equip de defensa d'Òmnium ha volgut després lamentar la negativa del tribunal perquè aquests "perits analitzen vídeos i tuits des de la perspectiva policial, analitzen el comportament de la ciutadania i policia tant del 20-S com 1-O".

La defensa de Cuixart recorda que "això és justament el que fan els testimonis 23, 208 i 209 de la fiscalia. A banda, fiscalia va proposar una pericial d'intel·ligència que la Sala ha reconvertit en testimonis experts. És a dir, els ha acceptat la prova amb un altre nom. En aquest punt, cal recordar que al·leguem que els nostres perits podrien ser testimonis experts també, tal com s'ha admès a Fiscalia".