Joaquim Forn ha començat la seva declaració responent al fiscal Fidel Cadena, perquè ell sí, a diferència d'Oriol Junqueras, ha volgut respondre a dues de les acusacions: fiscalia i Advocacia de l'Estat. Ha rebutjat Vox.

Forn fa equilibris durant l'interrogatori per no perjudicar la part de la causa que hi ha a l'Audiència Nacional, on es jutjarà el major, Josep Lluís Trapero: "El meu compromís polític sempre ha estat de suport al referèndum i fer-lo possible, però el diferenciava de les meves competències com a conseller".

L'exconseller d'Interior ha dit que com a conseller d'Interior va "acomplir totes les instruccions de fiscalia i de la magistrada Armas", que demanava actuar per impedir el referèndum de l'1-O d'una manera proporcionada.

Joaquim Forn s'ha reafirmat en el dret a votar en referèndum, tot i que ha volgut desmarcar-ne els Mossos: "Compartia el compromís de tirar endavant el referèndum, però entenia que els Mossos havien de complir les ordres i el president Puigdemont va dir que ho entenia i que no em preocupés".

El que va ser conseller d'Interior ha insistit en el fet que "el Govern tenia un compromís de celebrar el referèndum".

Amb l'espasa de Dàmocles damunt el cos dels Mossos d'Esquadra i la cúpula política, Forn ha hagut de nedar i guardar la roba perquè el seu interrogatori no perjudiqui ningú: "Cap dels Mossos d'Esquadra va ser contrari a la Constitució", ha dit. Afegint que "mai no van rebre ordres polítiques. Això ho han declarat".

"Quan el 19 de juliol vaig dir que els Mossos permetrien el vot durant el referèndum, no hi havia cap requeriment judicial", ha explicat Forn, novament per exculpar els Mossos d'Esquadra.

L'1-O

Sobre el dispositiu dels Mossos l'1 d'octubre, Forn ha hagut de corregir la pregunta al fiscal sobre si els agents van anar a peu. El conseller ha explicat que es va haver de llogar cotxes i que ni li va semblar bé ni malament el dispositiu. I ha tornat a explicar, com ha fet en diverses declaracions durant la instrucció, que ell no decideix els operatius policials.

Forn ha relatat que s'hi van destinar 8.000 agents, fent el dispositiu més gran fins ara, superior al del 17-A dels atemptats.

El fiscal ha volgut criminalitzar les festes que es van fer durant les 48 hores abans del referèndum a les escoles. I Forn l'ha hagut de frenar: "La comunitat educativa va organitzar jornades de portes obertes. Això no és un fet il·legal, que jo sàpiga".

La violència

"L'1-O hi va haver violència per actuacions errònies de cossos de seguretat de l'Estat", ha explicat Forn negant la violència necessària per al delicte de rebel·lió de la ciutadania i el Govern. "Si vostè vol deduir que hi havia una certesa que hi hauria una violència generalitzada el dia del referèndum, no hi estic d'acord", ha insistit. 

El 20-S

Forn ha intentat explicar enmig de les preguntes, algunes absurdes de la fiscalia, com van anar els fets el 20 de setembre durant la manifestació davant la Conselleria d'Economia, on es feia l'escorcoll. "Manifestar-se en contra de les decisions judicials, que jo sàpiga, no és inconstitucional", ha volgut aclarir en mig del relat de com va sortir la secretària judicial, segons la fiscalia, "subiendo por los tejados". Forn ha qualificat de "peliculera" aquesta descripció.

El conseller d'Interior ha explicat que la secretària judicial va sortir a les 23 hores per una porta que donava el cinema Coliseum perquè ella no va voler sortir abans per la porta principal.

Forn ha retret a la Guàrdia Civil no avisar sobre els escorcolls als Mossos d'Esquadra, que són els qui tenen les competències en ordre públic: "Ens hauríem estalviat algun problema".

Devastats?

Joaquim Forn ha afirmat que hi va haver dos cotxes "devastats" de la Guàrdia Civil, però no set, com ha intentat apuntar la fiscalia durant l'interrogatori. El conseller Forn ha utilitzat la paraula "devastats" davant la sorpresa de tothom, també del fiscal, que després ha intentat preguntar si la multitud va intentar entrar per la força, fet que Forn ha negat rotundament.

El currículum indepe de Forn

La fiscalia ha arrencat amb el cas de Forn, pel qual va ser absolt l'any 1986, per entrar una bandera a l'Estadi Olímpic, fins al punt de preguntar-li si sabia que li havien punxat el telèfon. Al que l'exconseller d'Interior ha respost desenfadat que la policia no avisa en aquests casos.

El ministeri públic ha volgut posar en evidència la ideologia independentista, que, d'altra banda, mai ha amagat Forn, a l'inici de l'interrogatori.

Quim Forn no s'ha amagat de la seva ideologia a preguntes del fiscal Fidel Cadena: "He participat en moltes manifestacions per defensar la independència".