Marcat to polític de la declaració al judici al procés d'Oriol Junqueras. El líder d'ERC s'ha volgut mostrar al món sense penediment. "Ho continuarem intentant. Sigui quin sigui el resultat d'aquest procés", ha dit mantenint-se ferm durant l'interrogatori del seu advocat Andreu Van den Eynde

S'ha atansat a la cadira de la declaració amb un somriure, ferm i desafiant, al tribunal i a les acusacions, a qui ha menystingut, i ha rebatut els seus arguments que l'han mantingut un any i tres mesos tancat a la presó i sense poder parlar.

Avui Junqueras ha trencat el seu silenci. I de quina manera ho ha fet. Sense embuts.

Oriol Junqueras ha defensat el referèndum com a única via possible per resoldre la situació a Catalunya i ha exposat que és "l'aplicació de la democràcia".

"Abans d'independentistes som republicans, abans som demòcrates i abans som bones persones", ha dit Junqueras arrencant els riures d'alguns periodistes de la sala de premsa.

"Des del meu punt de vista, res del que hem fet és delicte: treballar per la independència de Catalunya no és delicte, fer un referèndum no és delicte. Estic absolutament en desacord amb l'argumentació de les acusacions. És absolutament evident que és una acusació forçada", ha dit Junqueras apujant molt el to i el volum de veu.

La idea que votar no és delicte ni fer un referèndum és un delicte ha sobrevolat tota la declaració de Junqueras, que ha durat una hora i tres quarts.

"Si res del que hem fet és un delicte, és evident que l'argumentació de les acusacions no se sustenta", ha afegit mentre que ha reiterat que "la voluntat seguirà sent la del diàleg".

"És evident que això no s'ha resolt posant la gent a la presó, seguríssim" ha sentenciat al final d'una de les seves intervencions.

El que no li ha preguntat Van den Eynde, tal com ja va avançar El Nacional, és sobre les lleis aprovades per Parlament el 6 i 7 de setembre del 2017 ni sobre la proclamació de la república del 27 d'octubre.

El dret polític

"El debat parlamentari està protegit per la inviolabilitat", ha destacat Junqueras per defensar els drets polítics. I ha tirat de currículum d'historiador per dir que això està recollit des de fa segles a Europa.

"Davant l'evidència que l'independentisme es convertia en una proposta majoritària en l'àmbit parlamentari, allò que s'havia considerat que era permès perquè era minoritari, es comença a tractar com alguna cosa que cal evitar a tota costa", ha dit Junqueras presentant l'independentisme creixent com una amenaça per a l'statu quo que acaba "tancant el pas a qualsevol debat sobre aquesta qüestió".

I ha fet una defensa del referèndum i el dret a decidir com a única via per desllorigar la situació a Catalunya: "Les urnes acostumen a ser una solució. No són l'única, però són imprescindibles per resoldre algunes situacions".

Junqueras també ha remarcat que tot el que volien fer era públic, estava en els programes electorals i el que van fer era complir el mandat democràtic, "i sempre amb els principis democràtics de la Unió Europea. Ho reitero i repeteixo per si algú ho vol entendre".

El líder d'ERC també ha explicat que el referèndum surt d'una qüestió de confiança que ningú va recórrer ni anul·lar. Junqueras ha recordat que el referèndum va néixer després d’uns pressupostos tombats, fent una analogia amb la situació política espanyola, després que aquest dimecres naufraguessin els comptes de Pedro Sánchez. Dels pressupostos de la Generalitat en va sortir una moció de confiança, on Carles Puigdemont va comprometre’s a celebrar el referèndum.

“La moció va ser acompanyada per la proposta d’un referèndum que sorgia de la majoria parlamentària”, ha explicat el president d’ERC, que ha afegit: “Aquesta proposta va tenir un ampli suport no només en aquella majoria parlamentària, sinó més enllà”.

"Votar no és un delicte"

"Votar no és un delicte. Impedir-lo per la força, sí", ha dit Junqueras novament alçant la veu per explicar que el referèndum es va eliminar del Codi Penal com a delicte.

I ha exposat que la policia va intentar impedir per la força l'1 d'octubre que la gent pogués votar.

La no-violència

"Les manifestacions sempre han estat exemplars. Sempre sense el més mínim incident", Junqueras sobre les manifestacions. I ha destacat que "sempre, sempre" s'han fet amb respecte.

És clau en el relat dels fets: desacreditar la violència que manté la fiscalia i les acusacions per avalar el delicte més greu del Codi Penal, la rebel·lió. Junqueras s'enfronta a 25 anys de presó.

"Mai hem avalat cap reacció violenta ni l'hem buscat", ha insistit Junqueras durant la declaració: "Mai, ni tant sols responen a les crítiques. Sinó explicant el que nosaltres pensàvem, proposàvem i fèiem. No hi pot haver cap dubte que tinguéssim un comportament pacifista".

La malversació

Oriol Junqueras ha negat que es destinés cap partida pressupostària a pagar el referèndum, negant també així el delicte de malversació.

"Als contribuents no els va costar res el referèndum", ha remarcat. "I pel que fa als locals, els locals públics són per definició inarrendables i, per tant, és impossible calcular un lucre amb alguna cosa inarrendable, per disfunció és impossible", ha deixat clar Junqueras.

El mateix ministre de Defensa del moment va negar que hi hagués hagut malversació

"Hi havia elogis reiterats a la gestió econòmica que havien realitzat. L'ambient general era i és d'una gestió econòmica exemplar. Tothom ens posava com a exemple de bona gestió econòmica", ha conclòs el líder d'ERC.

L'1-O

Sobre el referèndum de l'1-O, Junqueras ha explicat que no tenia sentit tancar el seu col·legi electoral quan es podia votar a qualsevol dels altres.

"És obvi, s'ha vist en totes les televisions del món, com es colpejava a gent que no feia res, com utilitzaven material prohibit per la llei com les pilotes de goma, hi va haver una violència injustificada que contravenia el mandat judicial", ha reblat Oriol Junqueras.

També ha insistit que van actuar amb una violència que era "innecessària".

El relat d'Oriol Junqueras ha girat constantment entorn del diàleg per resoldre la situació de Catalunya: "La volutat de l'1 d'octubre era una voluntat dialogant. No només es va fer contínuament sinó que ho seguim fent. Si no, que faig jo aquí?".

I ha insistit que cal respectar el vot dels ciutadans i ha apel·lat a la via política. "Vaig assumir anar a la presó, però cada vegada que tingui l'oportunitat de parlar insistiré en el mateix: necessitem tots una solució. Tots els demòcrates s'han de sentir interpel·lats en buscar una solució política en l'àmbit del principi democràtic, en el respecte escrupolós a la convivència, els drets fonamentals, els drets humans".

El 20-S

"Van ser exquisidament educats", ha dit Junqueras sobre els guàrdies civils que hi havia a la Conselleria d'Economia quan ha començat a relatar els fets del 20 de setembre durant l'escorcoll posterior a la detenció dels alts càrrecs.

Ha exposat que la manifestació va ser pacífica, que van cantar el Virolai, que "és un himne pacífic i religiós".

Oriol Junqueras ha explicat que va conèixer l'existència de l'Enfocats el 2 de novembre, quan es va ordenar el seu ingrés a la presó. És un "document extravagant, apòcrif i no conec ningú que l'hagués vist abans que fos incorporat a la causa".

La passió de Junqueras

La passió de la declaració d'Oriol Junqueras es viu dins la sala i fora els passadissos. Durant la pausa, les famílies exultants, l'advocat Andreu Van den Eynde, que ha estat amb ell durant aquests minuts de recés, amb un somriure d'orella a orella, i Junqueras desenfrenat explicant el seu relat.

I és que com ha dit ell mateix un parell de cops, fa un any i mig que no el deixen parlar.