Davant de l’inici del judici més important que han afrontat els líders catalans des del consell de guerra sumaríssim contra el president Companys, els dos diaris de més tirada a Catalunya, El Periódico i La Vanguardia, han optat per minimitzar el fet, en clar contrast amb l’Ara i El Punt Avui, que ofereixen portades pràcticament monotemàtiques sobre la qüestió, i també amb el criteri dels diaris de Madrid, que amb més o menys encert també treuen el judici com a principal tema de portada.

Crida especialment l’atenció la portada d’avui de El Periódico, que tot i tenir excusa pel que fa a la foto —ahir es van lliurar els premis empresarials patrocinats per aquest diari, acte al qual, per cert, els va fer el salt Pedro Sánchez—, prefereix triar com a títol principal "Sánchez ultima eleccions pel veto independentista". En el bloc que embolcalla aquest titular hi figura un avantítol: "Torra insisteix en les condicions per negociar", un complement sobre "Profanades les tombes de la Pasionaria i Iglesias", un primer destacat que diu: "El president cridarà a votar aquesta primavera si demà li tomben els pressupostos" i... després de molt buscar, un segon destacat que, entre giragonses, revela que comença el judici: "Les legislatives coincidirien amb la celebració del judici de l’1-O, que comença avui". És a dir, que a la portada tot el que es diu sobre el judici és això, “que comença avui”.

el periodico

Més endreçada, però sense tirar coets, és la portada de La Vanguardia, que prefereix per a l’inici del judici obrir la portada amb una fotografia de Pedro Sánchez fent equilibrismes amb una pilota de bàsquet —potser imbuït per l’efecte Pepu— i el titular "Sánchez adverteix d'eleccions a l’abril si no hi ha pressupost". Cal anar als baixos del diari per trobar el que per molts altres mitjans és el tema del dia: "El judici de l’1-O condiciona a partir d’avui el futur polític de l’independentisme", acompanyat del subtítol: "El Tribunal Suprem acull un procés sense precedents en què se sentiran per primera vegada els líders empresonats ara fa més d’un any". Encara sort.

la vanguardia

Per comparar només, vet aquí les portades de l’Ara i El Punt Avui.

ara

el punt avui

Certament, amb la de coses que regalen els diaris en paper, una lupa no faria cap nosa.