Fa encara no tants anys, a la dècada dels 90, el diari madrileny ABC tenia un format més petit que l’actual —les males llengües deien que era la mida perfecta perquè els funcionaris l’amaguessin entre els seus papers per fullejar-lo en hores de feina— i era molt més gruixut, entre altres motius perquè les primeres pàgines estaven dedicades a les fotografies perquè a dins no n’hi havia cap. El que sí que hi havia en pàgines interiors eren dibuixos, a una sola tinta, que normalment eren retrats de les personalitats destacades. En l’argot periodístic es coneixien com a cabecitas, i que l’ABC reproduís la cara d’un polític, un artista o un esportista donava la mesura de la importància del personatge en qüestió. Si no tenies cabecita a l’ABC, és que no eres ningú.

El cas és que aquest dimarts, dia d’inici del procés, dues portades de diaris editats a Madrid —i no precisament l’ABC— han portat a la memòria aquelles cabecitas, perquè han triat dibuixos per mostrar les cares dels processats. Ara bé, més aviat es tracta de caricatures, la qual cosa porta a pensar si el recurs gràfic utilitzat no és més que una eina més al servei d’una manera d’interpretar el judici al procés que no ha cregut mai en la presumpció d’innocència i que ja té la sentència pràcticament a rotatives.

el mundo

Els titulars que acompanyen, evidentment, tampoc són innocents: El Mundo obre amb una tirallonga de cabecitas caricaturitzades dels dotze processats —a l’edició en línia hi afegeix la de Puigdemont— amb el títol: "El Suprem enjudicia el cop del 1-O en plena tempesta política". Jutge i part, aquest diari ja dona per fet que l’1 d’octubre del 2017 va haver-hi un cop d’Estat, la qual cosa no augura que des d’aquest rotatiu confiïn en un altre tipus de sentència que no sigui condemnatòria.

la razon

La Razón també s’apunta a les caricatures, que formen un quadrat que envolta el títol "Sánchez marca el judici en clau electoral", una interpretació política que per algun despistat podria arribar a semblar neutra. Per si hi ha algun dubte del posicionament de can Marhuenda, atenció a l’avanttítol: "Comença el procés contra el cop de l'1-O", i sobretot, a l’editorial, extractada en portada: "Un cop a la democràcia, davant la justícia".

abc

Pel que fa a l’ABC, gairebé sempre al seu món, prefereix dedicar la seva portada monotemàtica a les tribulacions del president del govern espanyol amb un "Sánchez es queda sense excuses" i gairebé sense al·lusions a l’inici del judici.

el pais

Finalment, El País opta per un titular més polit: "Dotze dirigents del ‘procés’ secessionista, davant el Suprem", que almenys té la virtut de no prendre posició. Ni utilitzar caricatures.