Tres observadors internacionals de la International Trial Watch (ITW) van estar presents a les sessions del judici al procés de la setmana passada i, ara, alerten del "relat pràcticament idèntic" que comparteixen els agents de policia espanyola que han desfilat pel Suprem les darreres sessions.

La plataforma creu que aquests relats "idèntics" podrien tenir l'origen en "les declaracions dels seus caps, malgrat la prohibició de no contaminació entre testimonis que estableix l’art. 704 LECr". De la mateixa manera, la ITW recorda que alguns d'aquests caps policials "comparteixen un passat policial fosc sobre el qual planen casos de tortures, maltractaments, mort de detinguts o justificació de les actuacions anteriors".

La ITW posa un exemple d'un d'aquests caps policials, el cas del comandant de la Guàrdia Civil TIP N29100C: "Processat per un delicte de tortures, condemnat en primera instància, i absolt pel Tribunal Suprem (dos membres d’aleshores formen part de l’actual Sala). El que s’ha deixat de dir el testimoni, però, és que, finalment, el TEDH va dictar sentència condemnatòria contra l’Estat espanyol per violació de l’article 3 del CEDH (prohibició de la tortura)", recorda la plataforma.

Manuel Marchena

La International Trial Watch també ha cridat l'atenció al president del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, a qui ha acusat d'afavorir l'explaiament subjectiu dels testimonis de l’acusació. La ITW assegura que Marchena permet als policies que s'allarguin "quan recreen escenes de manifestants actuant" i que limita les intervencions de les defenses "quan els pretenen fer entrar en contradicció".

Finalment, la plataforma d'observadors internacionals posa de manifest que "continua sent preocupant" que les parts no puguin saber el calendari complet del judici.

A les sessions de la darrera setmana van entrar al Suprem tres observadors de la ITW: Daniel Turp, president de l'Institut de Recherche sur l'Autodétermination des Peuples et les Indépendances Nationales, Stéfanie Tougas, vicepresidenta d'aquest institut i Anthony Beauséjour, membre del consell d'administració d'aquest institut.