Tercera setmana de judici al procés i els observadors internacionals de l'International Trial Watch (ITW) tornen a fer públic un informe on, entre altres coses, critiquen les preguntes "suggestives" del Ministeri Fiscal. Els observadors asseguren que la fiscalia "ha incorregut en imprecisions i en preguntes que podrien ser suggestives i/o capcioses".

En aquest sentit, l'informe destaca l'interrogatori de Josep Rull "atribuint expressions inexistents a un document" i l'interrogatori a Dolors Bassa, a qui se li va preguntar per un correu electrònic que no consta en les acusacions. De la mateixa manera, consideren "preocupant" que no s'hagi traduït el contingut de la causa al català, fet que pot provocar confusions com una piulada de Bassa que la fiscalia va mal interpretar.

L'informe correspon als interrogatoris de la setmana passada (la segona del judici) en la qual John Philpot, pioner en Dret Penal Internacional; Paul Newman, doctor en Filosofia sobre la situació dels drets humans al nord de Sri Lanka; Bill Bowring, membre de l'European Association Advocats for Democracy & World Human Rights, i Joaquín Urias, exlletrat del Tribunal Constitucional, van ser els observadors que l'ITW va enviar al judici al Suprem.

Places reservades

Una vegada més, els observadors han fet una crida perquè el Suprem els reservi unes cadires per assistir al judici de manera que no hagin de recórrer al sistema de l'audiència pública. Segons els experts internacionals, aquest mètode és complicat i dificulta la seva assistència a les sessions. Els que volen participar al judici com a públic han de fer cua hores abans de l'inici de les sessions i han de lliurar els dispositius electrònics. 

Un altre fet que ha disparat les alarmes dels experts són els horaris dels interrogatoris: la setmana passada els presos polítics van passar moltes hores al Suprem, fet que va provocar que arribessin a la presó a altes hores de la nit i que l'endemà s'haguessin de llevar a les sis del matí per tornar al Suprem.

L'ITW també es fixa en les "preguntes preocupants" que el Ministeri Fiscal i l'Advocacia de l'Estat van fer a Jordi Sànchez, ja que creuen que "les acusacions estan invertint l'ordre interpretatiu constitucionalment exigible quan hi ha drets fonamentals en joc".

Qui seran els observadors d'aquesta setmana?

Finalment, l'informe que envia l'International Trial Watch deixa constància de qui seran els observadors d'aquesta tercera setmana de judici: Jelle Klaas, advocat penalista i director de litigi de la Dutch Section of the International Comissions of Jurists; Susanna Marietti, Coordinadora nacional d'Antigone (associació que lluita pels drets en el sistema penal); Patrizio Gonnella, president de l'Associació Antigone; Mathieu Crettenand, adjunt al rectorat de la Universitat de Ginebra, i Iñaki Lasagabaster, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat del País Basc.