L'exconseller Carles Mundó ha reclamat una indemnització de 19.409 euros al Ministeri de Justícia pels 33 dies que va estar a la presó preventiva per la causa del procés, en la qual el Suprem va acabar condemnant-lo només per un delicte de desobediència, que no comporta penes de presó. En el seu escrit de reclamació patrimonial dirigit al ministeri, a què ha tingut accés Efe, l'exconseller de Justícia manté que va ser empresonat de manera "indeguda", acusat de delictes castigats amb presó dels que després va ser absolt, el que li ha ocasionat danys econòmics, psicològics i morals que s'estima en 19.409 euros.

Mundó va ingressar a la presó el 2 de novembre de 2017 per ordre de l'Audiència Nacional, arran de la querella que la Fiscalia va presentar contra el Govern de Carles Puigdemont pel procés independentista, i va estar empresonat fins al 4 de desembre, quan el Suprem el va posar en llibertat sota fiança de 100.000 euros.

En la seva sentència del passat 14 d'octubre, el Suprem va acabar per absoldre'l de delicte de malversació de què se l'acusava, pel qual la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat li demanaven 7 anys de presó i 24 l'acusació popular de Vox, i condemnat únicament a inhabilitació i multa per desobediència, que no comporta penes de presó.

Segons argumenta Mundó en el seu escrit, la seva "indeguda" estada a la presó preventiva durant 33 dies va comportar una pèrdua d'ingressos econòmics a la seva família, un "impacte emocional" per als seus tres fills, que van requerir tractament psicològic, i danys a la seva "honorabilitat" per la seva permanent exposició mediàtica relacionada amb greus delictes. Mundó exposa que l'empresonament ha provocat un greu impacte emocional a la seva família, tant al seu pares, com a la seva parella i els seus fills -d'11, 8 i 6 anys en el moment dels fets-, que han "hagut de suportar innombrables comentaris sobre la situació processal i l'empresonament".

 

Per l'exconseller, aquesta situació ha estat "especialment perjudicial" en el cas dels seus tres fills, atès que tenir el seu pare a la presó ha afectat la seva "estabilitat emocional i, per tant, el seu rendiment i benestar escolar". "Hi ha hagut episodis especialment perjudicials i dolorosos, com és el fet d'haver de visitar el seu pare a la presó, després de recórrer 1.264 quilòmetres", diu Carles Mundó, que afegeix que els seus fills van haver de rebre ajuda psicològica per gestionar la situació viscuda, i reclama també pel tractament.

L'escrit recorda que el despatx d'advocats en el qual treballava li va rescindir el contracte després del seu ingrés a la presó, el que va ocasionar una "pèrdua d'ingressos" a l'economia familiar, al que es van sumar les despeses derivades dels set desplaçaments que va haver de pagar la seva dona per visitar-lo a la presó, en una ocasió acompanyada dels seus fills. Al costat dels perjudicis econòmics, l'escrit esgrimeix els "danys morals" que va provocar en l'exconseller el seu empresonament durant 33 dies, amb un "evident dany per a la reputació personal, familiar i professional".