Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 500.000, segons l'organització, han tornat a sortir als carrers de Barcelona per clamar en suport als presos polítics i contra el judici al procés, que va arrancar aquest dimarts. Partits i entitats sobiranistes han convocat els manifestants a les cinc de la tarda a la Gran Via, entre plaça Espanya i plaça Universitat, en una protesta que vol ser la primera "gran manifestació" contra el procés judicial. La Gran Via ha quedat plena com un ou i també els carrers adjacents.

EL NACIONAL manifestació judici fotos presos   Sergi Alcàzar

EL NACIONAL manifestació judici capçalera 2   Sergi AlcàzarSergi Alcàzar

Sota el lema "L'autodeterminació no és delicte", ANC i Òmnium, juntament amb els partits independentistes i altres associacions, han omplert la Gran Via en el primer acte independentista multitudinari amb el clima preelectoral ja instal·lat, després que aquest divendres s'hagi confirmat l'avançament de les generals pel 28 d'abril. Els manifestants van equipats amb estelades i fotografies dels presos i exiliats.

A la capçalera hi ha els dirigents polítics, els líders de les entitats independentites i familiars dels presos i exiliats. El president de la Geralitat, Quim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, el vicepresident, Pere Aragonès, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri i la germana del president a l'exili Carles Puigdemont són algunes de les personalitats que estan al capdavant de la manifestació. Els manifestants demanen i criden "unitat" cada vegada que veuen passar un dirigent independentista.

EL NACIONAL manifestació judici capçalera   Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

Un nou cicle de manifestacions

S'espera que la protesta serveixi per animar a secundar de forma massiva la vaga general per al dijous 21 de febrer que ha impulsat el sindicat Intersindical-CSC, convocada oficialment per reclamar millores socials, però amb el rerefons de criticar el judici al procés.

La manifestació d'aquest dissabte forma part del "nou cicle" de mobilitzacions que el soberanisme va anunciar amb motiu del procés judicial i que va començar el dimarts, dia d'inici del judici, amb diverses concentracions a Catalunya, la més important a Barcelona, a plaça Catalunya.

El nombre de periodistes acreditats per a la manifestació d'aquest dissabte s'aproxima al de les grans ocasions com les mobilitzacions de la Diada. Segons fonts de l'organització, s'hi han apuntat un 80% dels professionals que ho fan els 11-S, molts d'ells internacionals. A més, alguns mitjans estrangers han demanat tenir accés a una grua per captar imatges aèries dels manifestants. 

Aquest nou cicle de mobilitzacions compta amb el suport de partits com JxCat, PDeCAT, la Crida, ERC, la CUP, els comuns i Demòcrates, i d'entitats com l'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació Catalana pels Drets Civils, que agrupa als familiars dels presos.

El judici al procés es reprendrà dimarts que ve amb la declaració de l'exconseller de Presidència Jordi Turull, al que seguirà la declaració de l'exconseller d'Afers Exteriors Raül Romeva.

Els missatges d'agraïment dels presos

A poques hores de l'inici de la concentració, Jordi Sànchez ha fet una piulada on agraïa per endavant l'assistència a la concentració. Sànchez recordava que porta empresonat setze mesos, des del 16 d'octubre del 2017, i afirmava "però no estem sols". 

Joquim Forn i Josep Rull també han volgut agrair la participació a la manifestació abans que aquesta comencés: "tornarem a demostrar fortalesa i determinació".

En la mateixa línia s'ha expressat Jordi Turull que s'ha mostrat convençut que la manifestació transcorrerà de forma pacífica: