"Criden perquè estan plens de por però mai no podran silenciar les ganes de diàleg". El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha reclamat diàleg sense renúncies i una solució per al conflicte polític amb l'Estat.

En una carta als socis des de la presó de Soto del Real i després de la manifestació de la dreta i l'extrema dreta d'aquest diumenge a Madrid, el president d'Òmnium ha assegurat que "davant d'aquells qui branden plens de por la bandera de la repressió, cap odi ni rancor, al contrari".

"La mobilització permanent esdevé del tot imprescindible"

Cuixart insisteix que cal "no deixar ningú pel camí" i reclama que tots els demòcrates de l'Estat, Europa i del món també se sentin interpel·lats. El president d'Òmnium recorda 24 hores abans de l'inici del judici al procés que la desobediència civil és una obligació mentre l'Estat no doni resposta al 80% de la societat catalana que demana resoldre votant el conflicte polític: "Estem obligats a exercir la desobediència civil tants cops com faci falta".

I afegeix que "la mobilització permanent esdevé del tot imprescindible" per desemmascarar la "convivència dels poders de l'Estat amb els hereus del franquisme".

Cuixart denuncia un cop més que Vox, fiscalia i advocacia de l'Estat "van de bracet contra l'exercici de drets fonamentals". "Això converteix el judici i les condemnes en una oportunitat excepcional cap a la República".

En la carta als socis Cuixart ha volgut recordar la "indefensió flagrant" que suposa el seu empresonament preventiu i ha tornat a denunciar el veto del tribunal a testimonis proposats pel seu equip de defensa.  "Però totes aquestes injustícies ens enforteixen encara més les conviccions", ha recalcat.

"No som la representació de cap derrota"

"Els presos no som la representació de cap derrota" i recorda que la prioritat no és sortir de la presó sinó la resolució del conflicte polític. "Amb una ciutadania apoderada com l'1 d'octubre de 2017, estic convençut que aquesta societat serà allò que decideixi ser" i fa una crida a seguir el mestratge de "persones excepcionals", com Luther King, Gandhi, Rosa Parks, Henry David Thoreau, Hannah Arendt o Lluís Maria Xirinacs: "En circumstàncies molt més adverses que les nostres van decidir no renunciar a perseguir els seus somnis".

Breu trobada amb Forcadell i Bassa

Cuixart també explica l’emotiva trobada de ​“pocs minuts” amb Carme Forcadell i Dolors Bassa durant el trasllat dels presos i preses polítiques a presons de Madrid i com els van portar en ​“compartiments hermètics de poc més d’un metre quadrat”​. Segons narra Cuixart, els presos i preses polítiques no es podien veure però ​“ens enviàvem missatges de coratge i suport mutu”.