La Guàrdia Civil conclou que un exalt càrrec del Govern va consensuar amb el responsable de l'empresa postal Unipost una guia sobre com actuar si les autoritats els demanaven explicacions sobre els encàrrecs de l'1-O, en què van valorar com destruir proves, com les imatges de càmeres de seguretat. Així ho sosté la Guàrdia Civil en un informe, a què ha tingut accés Efe, remès al titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que investiga una quarantena de persones, entre ells diversos exalts càrrecs del Govern, pels preparatius del referèndum de l'1-O.

Segons l'informe, Francesc Sutrias, que ostentava el càrrec de director de Patrimoni, dependent de la secretaria d'Hisenda de la conselleria dirigida per Oriol Junqueras, va mantenir converses amb el responsable d'Unipost, el també imputat Pau Raventós, sobre el repartiment postal de les targetes censals i les cartes certificades per als membres de les meses electorals de l'1-O.

Segons l'informe, Sutrias quedava també de forma habitual amb un altre imputat, Pau Furriol, propietari de la nau on la Guàrdia Civil va intervenir milers de paperetes de l'1-O, i era "plenament conscient" que es descobriria que hi havia cinc departaments de la Generalitat involucrats en l'encàrrec a Unipost. Per aquest motiu, l'institut armat conclou que Sutrias, home de confiança de Josep Maria Jové, l'exnúmero 2 de Junqueras, i de l'exsecretari d'Hisenda Lluis Salvadó, valorava que podria ser imputat per delictes de desobediència, prevaricació i malversació en grau de temptativa.

Precisament, la Guàrdia Civil apunta que entre el material intervingut a Raventós figuren les "factures" que va enviar a Sutrías, amb l'extracte del repartiment de la despesa de l'enviament postal associat del referèndum -de 56.000 cartes certificades i 5,3 milions de targetes censals- entre cinc departaments de la Generalitat. Segons l'informe, amb l'acord per "trossejar" la facturació entre cinc departaments de la Generalitat, els imputats "no podien perseguir una altra cosa més que dificultar la seva localització i dissimular la despesa vinculada amb el referèndum", que en el cas d'Unipost situen en gairebé un milió d'euros.

La Guàrdia Civil també considera "molt significatiu" que qui s'encarregava d'aquestes gestions amb Unipost, Sutrias, fos el director general Patrimoni, qui a més ostentava el càrrec de president de la Comissió Central de Subministraments, òrgan en el qual, entre d'altres, es tracten assumptes relacionats amb l'adjudicació dels acords marc de la Generalitat, entre ells el de serveis postals.

En el seu informe, l'institut armat també ressalta que van intervenir a Salvadó un sobre obert per un lateral, amb l'encapçalament de la Generalitat i la inscripció "En mà. Personal. Confidencial. De Francesc Sutrias a Josep Lluis Salvadó", a l'interior del qual hi havia un informe de distribució d'actius i passius, amb data de desembre del 2016 i amb l'encapçalament de la Generalitat. Aquest document, analitzava i classificava els actius i passius de l'Administració General de l'Estat a Catalunya amb la finalitat d'acordar amb l'Estat el seu repartiment "en cas d'una hipotètica secessió", segons la Guàrdia Civil.

La Guàrdia Civil també va confiscar a Salvadó un document, denominada "Planificació Falles 2017", que conté un cronograma del full de ruta de la recaptació de la Generalitat per assumir les plenes competències fiscals del futur Estat català després de la celebració del referèndum d'octubre del 2017.