Diversos advocats internacionals han deixat en evidència el judici del Tribunal Suprem al procés independentista en un acte organitzat per Òmnium, coincidint amb l'assemblea de parlamentaris del Consell d'Europa a Estrasburg. Durant l'acte, a la mateixa seu del Consell, la Premi Nobel Jody Williams ha carregat durament contra l'empresonament dels dirigents de l'ANC, d'Òmnium, dels consellers i de la presidenta del Parlament.

"Al posar a la presó 12 persones durant 18 mesos abans que s'iniciï el judici, quin senyal emet l'Estat espanyol a la gent? Que són culpables", ha assegurat.

Williams ha ironitzat sobre les declaracions que estan fent els policies en el judici, gairebé sempre amb el mateix discurs. "El tribunal ha permès que 350 policies diguin el mateix un i altre cop. Si jo fos un dels advocats del cas, em faria un mal de cap tremend", ha apuntat.

La premi Nobel s'ha queixat que si bé al principi del judici la defensa va poder mostrar vídeos mentre testificaven els testimonis, després el jutge Manuel Marchena ho ha impedit. "Quan el tribunal es va adonar que contradeien la narrativa de la policia, ho van interrompre. Això és una greu violació de la justícia", ha afegit.

En el mateix acte, Olivier Peter, l'advocat internacional del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha recordat que el 80% dels catalans demanen un referèndum i són partidaris de l'alliberament dels presos polítics. "Hem d'evitar normalitzar la situació dels presos polítics. Perquè si ho normalitzem avui en una capital europea com Madrid, demà pot passar el mateix a Berlín, a Viena, a París o a Ginebra", ha indicat.

L'advocada Rachel Lindon, especialitzada en drets humans, ha qualificat l'empresonament dels membres d'entitats civils, consellers i la presidenta del Parlament d'"arbitrari". Lindon ha afegit que les detencions van ser ordenades per un tribunal que no hi tenia competència "i per delictes inexistents", en al·lusió a l'acusació de rebel·lió.

Per la seva banda, el senador irlandès Paul Gavan (Sinn Féin) ha indicat que "hi ha un mantell de silenci al voltant d'aquest judici". "Hem de trencar aquest silenci perquè el que està passant és realment sorprenent. Si passa a Catalunya pot passar a qualsevol altre indret", ha apuntat.

En el mateix acte el diputat alemany Andrej Hunko (die Linke) ha justificat que se celebrés aquest acte coincidint amb l'assemblea de parlamentaris del Consell Europeu perquè la qüestió catalana és un gran tema dels drets humans i de l'Estat de dret. També ha criticat que un partit d'extrema dreta com Vox formi part del judici.