Aquest dimarts es reprèn el judici al procés. Està prevista una setmana de declaracions. I si es pot, la intenció del tribunal és deixar-les totes enllestides dijous. Falten 10 acusats per declarar.

Aquest dimarts obren foc Jordi Turull i Raül Romeva, i novament veurem dos estils diferents d'afrontar les acusacions i dues estratègies diferents de defensar-se dissenyades per Jordi Pina i Andreu Van den Eynde.

Pina ha acabat de preparar la declaració amb Turull aquest matí des de la presó de Soto del Real, on estan reclosos els presos polítics. La línia de defensa és similar a la de Joaquim Forn. Turull, per tant, respondrà tant a la Fiscalia com a l'Advocacia de l'Estat. I es negarà a l'interrogatori de Vox perquè no volen donar cap tipus de possibilitat al partit d'extrema dreta a fer campanya electoral ara que a l'horitzó hi ha les eleccions generals del 28 d'abril.

La defensa de Turull tindrà "un perfil més tècnic", segons han explicat fonts de la defensa a El Nacional. Els advocats preparen a qui va ser conseller de la Presidència "per a les previsibles preguntes de la fiscalia".

El ministeri públic ha venut tot el peix amb dos dies de judici, o almenys això és el que sembla, sobretot amb la primera intervenció de dimecres passat quan el fiscal Javier Zaragoza va treure tota l'artilleria i ja va parlar de "murs humans", com a tesi per avalar la violència, que és l'únic que argumenta el delicte de rebel·lió.

Turull obrirà les sessions del judici d'aquesta setmana dimarts a les 10 h. Si tot va sobre el que està previst, a l'hora de dinar podria haver acabat l'interrogatori. Potser s'allarga un pèl a primera hora de la tarda.

Raül Romeva declararà amb tota probabilitat dimarts a la tarda. I farà servir exactament la mateixa estratègia que Oriol Junqueras. La seva línia de defensa es basa en la vulneració dels drets fonamentals i no reconeix les acusacions que se'ls fan. Neguen el delicte. I Romeva mantindrà aquesta mateixa defensa responent només al seu advocat, Andreu Van den Eynde

Ni Junqueras ni Romeva "volen legitimar ni donar el seu minut de glòria a qui ha fabricat tota una causa general. Ni a un partit d’extrema dreta que utilitzarà el tribunal per fer campanya electoral ni a la fiscalia que ha creat un relat inventat d’una falsa violència que tothom sap que no va existir", expliquen fonts d'ERC.

De fet, Junqueras i Romeva no han respost mai a la fiscalia quan han hagut de declarar, "un criteri que han mantingut en tot moment i que mantindran en coherència també amb la seva condició de diputats electes i representants dels ciutadans de Catalunya", apunten les mateixes fonts.

L'ordre de declaracions

Després de Turull i Romeva, l'ordre de declaracions segueix amb l'exconseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; l'exconsellera de Treball, Dolors Bassa; l'exconsellera de Governació, Meritxell Borràs; l'exconseller de Justícia, Carles Mundó, i l'exconseller d'Empresa i Coneixement, Santiago Vila i Vicente.

Tancaran la fase de declaració dels processats l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez; el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.

El Suprem vol prémer l'accelerador i acabar com abans millor amb les declaracions. Els advocats calculen una mitjana de dues declaracions per dia. És just per fer-ho en una setmana. Tot depèn de com seran de curtes o llargues les exposicions dels acusats.