L'interrogatori de Joaquim Forn per part de la fiscalia es reprèn després de dinar i qui va ser conseller d'Interior continua fent equilibris per desvincular la seva gestió política del cos dels Mossos d'Esquadra. Darrere seu, representant el Govern, hi ha el seu successor al Departament d'Interior, Miquel Buch.

L'interrogatori del seu advocat, Xavier Melero, ha mostrat la voluntat de diàleg del Govern i del mateix Forn i també com el Govern no va actuar segons les lleis de desconnexió. Ha explicat que suspenent la declaració d'independència "s'obria una porta al diàleg" i ha negat la DUI: "La DUI no es va votar, només es va llegir".

Joaquim Forn també ha explicat que el 25 de setembre va explicar als Mossos l'escenari que es dibuixava, amb una hipotètica convocatòria d'eleccions o bé l'aplicació del 155 i, per tant, el seu imminent cessament.

Forn ha dit que "es va esgotar fins al darrer moment buscar una sortida política" i per això no es van convocar eleccions abans que el Senat aprovés el 155. Joaquim Forn ha remarcat que un cop es va acabar el ple, ni es van publicar els decrets de desconnexió, ni es van desplegar ni es va fer cap crida a la població.

I ha volgut deixar clar que "no hi va haver cap acte de resistència" per part de cap dels consellers quan van rebre la citació de l'Audiència Nacional per anar a declarar i que ell personalment va tornar de Brussel·les, on havia marxat dos dies abans amb part del Govern i Carles Puigdemont.

A preguntes del seu advocat, Xavier Melero, Forn ha pogut exposar quina era la seva relació amb el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido.

I Joaquim Forn ha relatat com va ser la seva relació arran dels atemptats del 17-A, afirmant que sempre "va ser positiva", mostrant així un clima d'entesa.

Forn també ha aclarit que sempre va tenir "una relació fluida" amb el delegat del govern espanyol, Enric Millo, i que mai va rebre cap requeriment de protecció d'edificis.

Desvinculant els Mossos

"Va ser l'actuació que es va anunciar el dia 21, que va ser l'actuació que es va anunciar a la magistrada", ha dit Forn sobre la votació de l'1-O, defensant que tot el que es va preveure estava notificat i ningú va objectivar res, a preguntes de la fiscalia.

"En cap moment hi va haver res perquè es modifiquessin les ordres d'actuació", ha remarcat Forn, que ha acabat assenyalant la policia espanyola que va carregar contra els votants que estaven a les portes dels col·legis electorals: "Si hi va haver alguna mala actuació, va ser de la Guàrdia Civil i el CNP, que no anava en la línia del que marcava la Secretaria d'Estat".

 "Aquell dia s'havia de prioritzar la seguretat dels ciutadans i dels agents", ha afegit.

I com ha fet Oriol Junqueras, durant la seva declaració ha apel·lat al diàleg: "També volíem seguir dialogant políticament per donar sortida política al problema".

Forn s'ha desmarcat dels tràmits previs a la declaració per tirar endavant el referèndum: "El decret d'independència només el van firmar els diputats, jo no ho era". Però ha assumit el mandat polític: "Volíem mantenir un compromís polític amb el referèndum". També ha negat la malversació.

Eleccions o 155

El fiscal Fidel Cadena ha preguntat a Forn sobre les reunions del Govern abans de proclamar la república. I el que va ser conseller d'Interior ha explicat que "el president va decidir, inicialment, convocar eleccions" i ha concretat per què: "Convocant eleccions es volia evitar la proclamació del 155".

L'advocada de l'Estat

"El principi de manifestació preval. No és que s'hagi produït un fet raríssim, és que és habitual", ha respost Joaquim Forn quan l'advocada de l'Estat li ha preguntat per quines mesures es van aplicar sobre la manifestació del 20-S davant de la Conselleria d'Economia.

Rosa María Seoane ha insistit en com es va organitzar el dispositiu el 20 de setembre i quines ordres va donar Forn. I Forn ha respost de nou que ell no dirigeix els dispositius i que es va aplicar la norma de sempre: "Protegir les persones, protegir els béns".

Però Seoane insisteix: "A quines persones?".

I Forn, aguantant la respiració: "Les persones de la conselleria, de la comitiva judicial". 

I sobre el passadís i el servei d'ordre d'Òmnium i ANC, ha explicat que no va ser excepcional, que habitualment hi ha un servei d'ordre, traient-li tota la rellevància que buscava l'advocada de l'Estat.

Les altres defenses

L'estratègia de la defensa de la presidenta del Parlament Carme Forcadell ha fet tres preguntes a Forn per deixar clar que ni va estar en cap reunió de Govern ni va participar en els preparatius del referèndum.

Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, també ha preguntat al conseller d'Interior per desvincular-lo dels fets.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat