Els presos polítics han arribat a les presons d'Alcalá Meco i Soto del Real, on quedaran tancats durant el judici el procés que es farà al Tribunal Suprem. La primera parada per les presons madrilenyes ha estat a Alcalá Meco, on hi han ingressat Carme Forcadell i Dolors Bassa. El trasllat s'ha acabat a Soto del Real on quedaran reclosos els altres set presos polítics: Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Joaquim Forn i Jordi Cuixart.

Durant els tres mesos que durarà el judici, fonts d’Institucions Penitenciàries han apuntat que tant a Alcalá Meco com a Soto del Real, els presos estaran en el mateix mòdul “per facilitar el trasllat a les diligències durant els dies de judici”. A més, els presos, estaran ubicats al mòdul de respecte de les presons, un espai amb cel·les obertes i presos poc conflictius.

Alhora, els presos es regiran pel mateix règim de comunicacions que els reclusos ordinaris. Això vol dir que poden utilitzar el locutori dos cops a la setmana amb una durada de 20 minuts que es poden acumular en una sola de 40 minuts i un màxim de quatre persones

També tindran dret a un vis a vis un cop al mes amb la parella amb una durada d’una a tres hores, i trobades de convivència amb les seves parelles i amb els fills menors de 10 anys una vegada cada tres mesos i durant entre 3 i 6 hores i amb un màxim de sis familiars. També podran trucar a 10 números autoritzats amb qui podran conversar cinc minuts a la setmana

Els advocats, sense límit de temps

Pel que fa a les comunicacions amb els advocats, podran reunir-s’hi sense límit de temps ni restriccions horàries als locutoris especials on els funcionaris només tenen control visual. Abans de marxar a les presons catalanes, el jutge Pablo Llarena va autoritzar que es reunissin a una sala sense barreres físiques entre els lletrats i els processats.

Segons aquestes mateixes fonts, les comunicacions institucionals tindran lloc a petició dels interns i sempre que no entorpeixin les comunicacions de la resta dels interns.