JxCat i ERC han acordat no assistir a les comissions parlamentàries que coincideixin amb les declaracions dels presos al Tribunal Suprem. Els dos grups volen denunciar així la situació de repressió i no normalitat que es viu, pel que suspenen la seva activitat a la cambra fins mentre els líders del procés, i membres dels seus grups polítics, són jutjats al Tribunal Suprem.

L'acció començarà aquest dijous coincidint amb la declaració del vicepresident Oriol Junqueras i afectarà a les comissions de la Sindicatura de Comptes, Salut, Empresa i Exteriors. De fet, la d'Exteriors i la de Salut, presidides per JxCat i ERC respectivament, ja han estat desconvocades. Les altres dues, presidides per Ciutadans, es mantenen en l'ordre del dia del Parlament però previsiblement s'haurà d'aixecar la sessió per falta de quorum.

Els diputats independentistes, però, sí que assistiran a les comissions que se celebrin els dies que no hi ha judici, els dilluns i els divendres, pel que no quedaran afectades la de control a la CCMA ni la de la reforma del reglament previstes pel dia 15.  Els dos grups, així com també la CUP, ja van suspendre l'activitat el passat 16 de gener quan es van produir les detencions de dos càrrecs públics i diversos activistes a Girona.

Les declaracions dels presos, que seguiran la setmana que ve, també han alterat el ple convocat per dimecres i dijous. La Mesa del Parlament ja va decidir dilluns passat suspendre el ple per evitar que coincidís amb la declaració dels presos i, especialment, amb la de l'expresidenta de la cambra, Carme Forcadell.

L'activitat parlamentària quedarà, doncs, en segon pla mentre declarin els dotze acusats. Unes declaracions que es podrien allargar fins a finals de setmana que ve o inclús durant la següent.